Rond de bloemendagen laait altijd weer de discussie op over bestrijdingsmiddelen. Glastuinbouw Nederland, Royal FloraHolland en Bloemenbureau Holland hebben een kernteam opgericht om zich gedegen te kunnen voorbereiden op kritische vragen, en om een eenduidig geluid naar buiten te brengen over een heel scala aan onderwerpen. De antwoorden worden onderbouwd met cijfers van onafhankelijke instellingen zoals MPS.
Met deze woorden begon het eerste Jeugdjournaal in 1981: ’Vandaag is in het Westland opnieuw de waterleiding bij een tuinder afgesloten nadat men gemerkt had dat het water vergiftigd was.’ De inwoners van het Westland kregen hun drinkwater in flessen aangevoerd. Telers lieten weten dat ze methylbromide nodig hadden, omdat de alternatieven te duur waren. Sindsdien is er veel verbeterd. Methylbromide is al lang verboden en het gebruik van schadelijke middelen is drastisch gedaald. Wat niet is veranderd, is de discussie over gewasbescherming. Die laait nog steeds op.
Je kunt er de klok op gelijk zetten dat er tegen Valentijn, Moederdag en het tuinplantenseizoen kritische berichten verschijnen over bestrijdingsmiddelen op bloemen en planten. Diverse belangengroepen slagen erin om het onderwerp telkens weer op de kaart te zetten. De landelijke pers pakt het graag op, en vraagt de sierteeltbranche om een reactie.