Waren er 20 jaar geleden nog ruim 20 kwekers van saintpaulia, nu zijn er nog maar drie. Ook vanuit de omliggende landen komt er nog nauwelijks aanvoer op de Nederlandse veilingen. De prijzen klimmen langzaam omhoog.
De afgelopen drie jaar verdwenen er weer twee aanvoerders. Hoewel de middenprijs in diezelfde periode iets steeg, zal het post-coronatijdperk moeten uitwijzen of de verbetering ook echt structureel is. Luuk van der Burg van kwekerij Vlasman: „We hebben allemaal even boven onze stand geleefd tijdens corona. De handel liep goed door en de prijzen stegen licht. Naast corona, kwam dat ook door de productiekrimp en verminderde klokaanvoer.”
Peter Rodenrijs, productmanager bloeiende planten bij Royal FloraHolland, ziet aan de cijfers dat er nu 10% meer wordt bemiddeld dan 2 jaar geleden. Ook valt hem op dat de aanvoer uit Denemarken, België en Duitsland nu bijna nihil is. „De productie dunt overal uit. Positief is dat de prijsvorming licht stijgt, maar het product kent een lange teeltduur en een hoge kostprijs vanwege vermeerdering uit bladstek. Daardoor bokst het moeilijk op tegen planten als kalanchoë of potchrysant. Omdat de productgroep krimpt, is er weinig vernieuwing en blijft het ouderwetse imago er aan kleven. Om de productgroep op niveau te houden, zou het goed zijn als kwekers samenwerken aan promotie en afzet.”