Vorige

Ruim 200 miljoen voor MIA\Vamil

Beeld

Voor 2025 trekt de overheid 189 miljoen euro uit voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en 20 miljoen euro voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Beiden regelingen bieden ondernemers een fiscaal voordeel als zij investeren in een van de 225 innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die op de lijsten staan.

De MIA\Vamil stimuleert duurzaam grondstoffen- en watergebruik en technieken om emissies naar lucht, bodem en water te verminderen voor de sectoren industrie, mobiliteit, landbouw en de bouw.

Om zoveel mogelijk bedrijven fiscaal voordeel te kunnen bieden, is de regeling aangepast. Zo wordt het maximum jaarlijkse investeringsbedrag per belastingplichtige voor alle bedrijfsmiddelen verlaagd naar 25 miljoen euro. Voor een specifiek bedrijfsmiddel kan een lager maximaal bedrag gelden. Ook mag de MIA\Vamil niet meer gecombineerd worden met een aantal subsidies, dat geldt voornamelijk voor mobiliteit. Daarnaast zijn er verlagingen van het maximum en van enkele aftrekpercentages voor de MIA bij duurzame en circulaire gebouwen.

Aanpassingen in de Milieulijst

Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel van de MIA\Vamil staan vermeld op de Milieulijst en die is verdeeld in Industrie, Mobiliteit, Landbouw, Gebouwde omgeving. Om op de lijst te komen, moet een bedrijfsmiddel een aanzienlijke milieuverdienste hebben boven de wettelijke norm en ook innovatief zijn (en daarmee duurder ten opzichte van het gangbare alternatief in de branche).

Nieuw per 1 januari zijn voor het grondstoffen- en watergebruik, de inzamel- en het geldretoursysteem voor herbruikbare bekers en een tankinstallatie voor ruitensproeiervloeistof om het gebruik van verpakkingen te verminderen. Voor de landbouw zijn voorbeelden van nieuwe bedrijfsmiddelen een desinfectiesysteem voor melkrobots en een onkruidmachine met lasers, maar ook een druppelbevloeiingssysteem voor open teelten en productieapparatuur voor paludicultuur (natte teelt). Ook wordt het onder voorwaarden weer mogelijk om MIA\Vamil aan te vragen voor de kosten van nageschakelde technieken bij duurzame landbouw.

Uitvoering MIA\Vamil

Het ministerie van lnfrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Financiën zijn verantwoordelijk voor de MIA\Vamil-regeling. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regelingen uit. Hier is meer algemene informatie te vinden over de MIA/Vamil en hier staan de wijzigingen per 2025. Ook is er een interactieve kaart met overzichten van de huidige bedrijfsmiddelen en technieken per sector, zoals voor de landbouw, industrie, mobiliteit en gebouwde omgeving.

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster