Terwijl de vraag naar rozen toeneemt, met Valentijnsdag en Vrouwendag in aantocht, kampen telers met uitdagingen die de aanvoer en kwaliteit beïnvloeden. Tegelijkertijd wint de roze roos bij consumenten aan populariteit.
Afrikaanse rozen zijn aardig aan de prijs, vertelt inkoper Gijs van Zaanen van Flowerforce. „Er is ook veel vraag naar, nu voor Valentijn en straks ook voor Vrouwendag.” De importroos bracht begin vorig jaar gemiddeld €0,26 op. De Nederlandse roos €0,70. Het overgrote deel (85%) van de rozen bij RFH komt van ver. Paul van Nieuwkoop, inkoper bij Bouquetnet en Bloominess: „Naast problemen met de kwaliteit door regenval in Afrika is het nu ook maar de vraag of de vrachten op tijd hier zijn. Vooral uit Oeganda zijn er problemen.” Qua kleuren is er een verschuiving gaande. Van Nieuwkoop: „Vroeger was alles rood, ik zie het langzaam verschuiven. Roze speelt steeds meer mee.” Teler Daniël van Nouweland (Marjoland) bevestigt dit. „De rozetinten doen inderdaad steeds meer mee.” Christian Teerds van Berg Roses: „Wij produceren geen rode rozen in Nederland. Onze roze Sophia Loren doet het top.” Van Nouweland is tevreden over de prijsvorming. „Dat komt ook door onze kwaliteit, we hebben geïnvesteerd in lichtverhoging met led.”
Ook Berg Roses heeft flinke stappen gezet met ledverlichting. Teerds: „Daarnaast hangen er nu extra verwarmingsbuizen boven het gewas. Dat komt de kwaliteit ten goede.” Volgens Van Nouweland zijn er veel kwekers gestopt en moesten de blijvers flink investeren. Teler Gerard Rodewijk van Rodewijk Rozen is een van de stoppers. „De kosten blijven maar stijgen en de bloemenprijs stagneert. De laatste rozen zijn eind oktober 2024 gerooid. We hebben alleen nog eetbare rozen en snijhelleborus.