Royal FloraHolland deed drie pilots met klokvoorverkoop (kvv). Kwekers van zes productgroepen konden tijdelijk 100% van hun klokaanvoer inzetten voor klokvoorverkoop en de prijs van kvv naar beneden bijstellen voor het klokproces. Bovendien begon de kvv voor de volgende dag voor hen om 8:00 uur in plaats van 12:00 uur. „We stellen de kweker in staat om nog meer te ondernemen.”
De experimenten die Royal FloraHolland met klokvoorverkoop uitvoerde passen bij de ‘agile’ werkmethode van RFH, vertelt Bart Kerkmeer. Hij is verantwoordelijk voor het veildomein. „We starten een klein experiment, genereren veel data en kijken hoe de markt reageert. De signalen van kwekers en kopers bij de opstart en tijdens een experiment laten we natuurlijk zwaar meewegen.” Vervolgens past RFH de nieuwigheden eventueel aan en introduceert ze op grotere schaal. Kerkmeer en collega Martin de Ruiter van Floriday noemen de pilots met klokvoorverkoop dan ook ‘experimentjes’.
Een eerste ‘experimentje’ met kvv was dat kwekers van seizoensbloemen, kalanchoe, potorchidee, chrysant, alstroemeria en groene planten de mogelijkheid hadden om 100% van hun klokaanvoer in te zetten voor kvv. Kerkmeer vergelijkt deze verruiming met de invoering van de individuele minimumprijs. „Kwekers zijn al verantwoordelijk voor de manier waarop zij hun bloemen en planten afzetten en voor bijvoorbeeld de kvv-prijs. Wij vinden dat kwekers nog meer verschillende afzetmogelijkheden van ons moeten krijgen.”