Vorige

RFH breidt landelijke klok uit; voorlopig ‘status aparte’ Rijnsburg

Beeld
Shutterstock

Op donderdag 24 november breidt Royal FloraHolland (RFH) de landelijke klok uit met de productgroepen snijorchidee, alstroemeria en strelitzia. Voorlopig betreft het landelijk veilen het aanbod op Naaldwijk en Aalsmeer. Het aanbod op Rijnsburg komt niet op de landelijke klok.

Snijorchidee, alstroemeria en strelitzia vergezellen snijanthurium, dat RFH al twee jaar landelijk veilt op de landelijke klok CO6. Kwekers van betreffende snijbloemen kunnen nog steeds zelf bepalen of zij hun producten op de Royal FloraHolland-vestiging in Naaldwijk of Aalsmeer aanvoeren. Kopers kunnen op de landelijke klok zien of een product in Naaldwijk of Aalsmeer staat.

Zodra kwekers alle partijen hebben aangemeld op de landelijke klok, verricht RFH een loting. Deze loting bestaat uit twee delen en vindt elke dag opnieuw plaats. Als eerste bepaalt de veiling welke locatie van een kweker als eerste wordt geveild. Naaldwijk of Aalsmeer? Vervolgens vindt de random kweker loting plaats.

Door het uitbreiden van het landelijk veilen van bloemen verdwijnen er ook twee lokale klokken, een in Aalsmeer en een in Naaldwijk.

Niet meer voor de klok

De klokken van Veiling Rijnsburg behouden voorlopig een aparte status binnen het veilproces van Royal FloraHolland. De logistiek op Rijnsburg – ook deze vestiging stapt over op orderpicken – gaat mee in het landelijk veilen, de dealmaking niet. Voorlopig gaat het aanbod in Rijnsburg niet mee in het aanbod op de landelijke klok. Wel blijft er voor kopers in Naaldwijk en Aalsmeer de mogelijkheid om via KOA op Rijnsburg te kopen.

Kopers in Rijnsburg kunnen op hun beurt via KOA op Naaldwijk en Aalsmeer blijven kopen. Daarnaast kunnen kopers in Rijnsburg alleen via KOA kopen en komen karren er niet meer voor de klok. Dit is al vanaf het begin van de corona-periode het geval, en blijft dus zo. De afmijnzaal is nog wel open, dagelijks zitten er tussen de 40 en 70 kopers op de tribune.

Uiteindelijk wil RFH naar landelijk veilen van alle producten en vandaag voor morgen veilen. CEO Steven van Schilfgaarde noemde het recent in een interview in de Bloemisterij een van de prioriteiten van de veiling. RFH werkt aan een casus waarin Rijnsburg een aparte status heeft. In de casus gaat het aanbod op Rijnsburg niet mee in het landelijk veilen. Rijnsburg is een vandaag voor vandaag veiling en Naaldwijk en Aalsmeer gaan op in het landelijk ‘vandaag voor morgen’ veilen.

Levensvatbaar?

Een vraag die RFH heeft is of Veiling Rijnsburg en de landelijke klokken levensvatbaar zijn naast elkaar. Een eis die RFH aan de lokale veiling Rijnsburg stelt is dat een kritische massa via Rijnsburg verhandeld wordt. Momenteel is de omzet die kwekers via Rijnsburg realiseren groot genoeg. De omzet zit iets onder die van Veiling Rhein-Maas (omzet VRM was €323 miljoen in 2021), zolang dat zo blijft is de toekomst van een ‘zelfstandig’ Veiling Rijnsburg verzekerd. Rijnsburg blijft dan een ‘vandaag voor vandaag veiling’.

De actiegroep Samen scoren met Royal FloraHolland, dat pleit voor een zelfstandige fysiek niche veiling in Rijnsburg, sprak eind vorig jaar al zijn angst uit dat in 2023 Rijnsburg alsnog opgaat in het landelijk veilen. Daar lees je hier meer over.

Royal FloraHolland startte in Eelde met een pilot aftuin veilen. RFH veilt aftuin assortiment één keer in de week op maandag. De kwekers leveren de verkochte bloemen of planten voor woensdag 14.00 uur door op locatie Eelde. De koper ontvangt zijn aankopen donderdagochtend in de box.

Vakblad voor de Bloemisterij 24, 2022

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):