Vorige

Regeren is vooruitzien in onzekere energiemarkt

Tekst
Beeld
shutterstock

Is het mogelijk om de teelt rendabel voort te zetten met structureel hogere energiekosten? Een actuele vraag, gezien de onzekerheid over komende fiscale maatregelen en CO2-heffing. De verwachting is een gefaseerd invoering, wat ondernemers hopelijk de tijd geeft voor noodzakelijke aanpassingen.

De hoge gas- en elektraprijzen van vorig jaar hebben veel ondernemers al aan het denken gezet. Op korte termijn zijn er noodgedwongen flinke energiebesparingen doorgevoerd en er wordt nagedacht over besparende technieken en alternatieve energiebronnen om minder afhankelijk te worden van gas.   

Voor de korte termijn is de WK vaak nog het beste middel om de energiekosten te beheersen zeker voor belichtende bedrijven. Maar dit zal de komende jaren gaan veranderen. In Europa is afgesproken om de CO2-uitstoot in 2030 met 55% reduceren ten opzichte van 1990. Dit vraagt om het beprijzen van de CO2-uitstoot. De grote industrie betaalt nu al een CO2-heffing van ruim €80 per ton, dit komt overeen met 15 cent per m³ aardgasverbruik. Voor de overige verbruikers van brandstof komt vanaf 2027 een CO2-heffing op het verbruik van brandstoffen. Vooralsnog zal er voor de glastuinbouw een CO2-heffing komen vanuit het sectorsysteem. De hoogte van deze heffing is nog niet bepaald en hangt mede af van de fiscale maatregelen die worden doorgevoerd.

Voorjaarsnota

In de voorjaarsnota heeft het kabinet fiscale maatregelen aangekondigd om het gasverbruik te verminderen. Het betreft het afschaffen van het verlaagde tarief energiebelasting op gas voor de glastuinbouw en het beperken van de vrijstelling energiebelasting op WKK-gas en het verbruik elektra afkomstig van de WKK. Week 36 heeft de Tweede Kamer besloten dat dit onderwerp niet controversieel is. Dit betekent dat de regering met Prinsjesdag een belastingplan kan presenteren met de voorgenomen aanpassingen in de energiebelasting vanaf 2025. Inmiddels neemt ook de druk vanuit de publieke opinie toe om iets te doen aan deze ’fossiele subsidies’. 

We wachten nu in spanning af hoe de maatregelen er exact uit gaan zien. Duidelijkheid is gewenst om de juiste keuzes te kunnen maken voor alternatieve oplossingen zoals de warmtepomp. Duidelijk is wel dat de voorgenomen maatregelen zullen leiden tot hogere energiekosten en dat er geïnvesteerd zal moeten worden in energiebesparende maatregelen en alternatieve energiebronnen. Dit vraagt om een analyse van het businessmodel. Omdat veranderingen tijd kosten is het zaak om tijdig te beginnen.

Erik Bax, adviseur Energie en CO2‑emissie bij AAB

Vakblad voor de Bloemisterij 19, 2023

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster