Door de hevige regenval in productielanden als Kenia is de kwaliteit van geïmporteerde trosrozen momenteel onzeker. Nederlandse telers profiteren daarvan met hun stabiele productie en goede kwaliteit door belichting.
Paul van Nieuwkoop, inkoper bij Bouquetnet en Bloomines, vindt de prijsvorming van trosrozen tot nu toe stabiel. „Nu loopt het op, dat is normaal, voor Valentijn.” Volgens de inkoper zijn er vooral verschillen per kweker en soort. De kwaliteit van de trosrozen die hij uit Afrika inkoopt is nog goed, maar het ziet ernaar uit dat het minder wordt. „Dat komt door de hevige regenval daar.” Teler Frank Voorn van Voorn Sprayroses is tevreden. „De prijs is in lijn met de afgelopen twee jaar en ook de kwaliteit is gelijkwaardig. Zelfs het aantal Nederlandse telers blijft stabiel.” Aad Fransen van Fransen Roses is net zo tevreden. „Het zijn niet de prijspieken zoals bij de rode grootbloemige roos, maar je merkt dat Valentijn voor Oost-Europa steeds belangrijker wordt en dat de trosroos daarvoor wordt gevonden.”
Trosrozen zijn volgens Van Nieuwkoop booming, maar nog niet opgepakt door de grote supermarkten. „Gebeurt dat wel, dan ga je een omschakeling krijgen in behoefte.” Gijs van Zaanen, inkoper bij Flowerforce, vindt dat er nu een tekort is. Over de kwaliteit is hij het met Van Nieuwkoop eens. „Dat komt omdat het rond deze tijd heel regenachtig is in Afrika.” De aanvoer is volgens Van Zaanen grillig: „Je kunt er niet van op aan, dan is de vliegtuigkoeling niet goed en komen ze te rijp aan en een andere keer gaat het vliegtuig helemaal niet.” Fransen: „Daar profiteren wij van, bij ons is de kwaliteit goed. We hebben ervoor gekozen om met 100% te belichten vanaf oktober. Het was even de vraag of we die kosten eruit haalden, maar ik ben blij met de keuze.”