Voor het bijna in verval geraakte longiflorumsegment lijkt de opkomst van de rechtopstaande variëteiten een reddingsboei. Na jaren met verlies is de teelt nu kostendekkend. Handelaren twijfelen evenwel over de marktpotentie.
Door kwaliteitsproblemen jaren geleden zijn de longi’s in populariteit gezakt, al gaat het de laatste twee, drie jaar beter. Maar zie maar eens in het schap terug te keren, zeker als dat kleiner wordt”, positioneert inkoper Pieter de Munnik bij SuperFlora longiflorums in het Engelse retailkanaal. Jurgen de Vries van MM Flowers denkt ook dat er in Engeland geen ruimte is voor longiflorums, door Gersom Wegman van OZ Export een „typisch Engelse bloem” genoemd. „Maar bijvoorbeeld in Duitsland is Watch Up best welkom.” Deze bijna tien jaar geleden geïntroduceerde rechtopgaande longiflorum domineert nu de markt, zeker ten opzichte van de klassieke types met de horizontale bloem. De gestage teruggang van het aanbod vanaf 83 miljoen stelen in 2004 tot 21 miljoen stelen vorig jaar zet dit jaar versterkt door: -17%.
De middenprijs voor 14,6 miljoen stuks klom met 13% tot 43 cent. „Voor het eerst sinds tien jaar is het kostendekkend”, denkt teler Kees van Dijk. „Het aanbod zal nu wel stabiliseren.” Levi Evers van Bredefleur noemt de rechtopgaande types de redding voor de longiflorumgroep. Dat vindt zijn collega Cor van Oort, al veertig jaar ’in het lelievak’, ook. Hij stopt als velen voor hem volgend jaar met de voormalige marktleider White Heaven. Met andere dan witte kleuren longiflorums is het nooit echt gelukt. Er blijven toch pogingen met bijvoorbeeld roze en paarse LO-noviteiten. Met meer zijwaarts staande bloemen worden deze tot de longi’s gerekend. „Kan mooi zijn, maar er is geen vraag naar gekleurde”, weet Wegman.