Vorige

Rabobank: sierteelt en bollenteelt groeien volgend jaar 2% in omzet

Beeld
Shutterstock

De sierteelt en de bollenteelt zullen in 2024 waarschijnlijk allebei 2% in omzet groeien. Dat schrijft Rabobank in haar sectorprognoses. Daarmee scoren deze sectoren beter dan gemiddeld in de land- en tuinbouw, waarvoor een krimp van -1,3% wordt voorspeld.

’De prijzen van zowel vruchtgroenten als bloemen en planten uit de kas zijn de afgelopen jaren gestegen’, schrijft de bank. ’Hiermee kunnen de meeste bedrijven de toegenomen kosten voor arbeid, teelt en energie afdekken. De consumentenvraag is stabiel en verandert naar verwachting ook komend jaar niet substantieel. Daarom verwachten wij een gezond bedrijfsresultaat.’

Voor de bloembollen verwacht de Rabobank in 2024 een beperkte plus vanwege een gezonde mondiale marktvraag naar Hollandse bloembollen. Dit heeft de sector ook nodig, omdat een moeizamer groeiseizoen zorgde voor gemiddeld lagere producties. Voor de boomkwekerij verwacht de Rabobank een verdere stabilisatie na jaren van aanhoudende groei.

De grote klappen worden verwacht in de veehouderijsector. Voor de varkenshouderij wordt bijvoorbeeld een omzetdaling verwacht van -10%. De visserij staat er nog slechter voor met -20%. Legpluimvee komt met haar omzet uit op -5%.

Bescheiden groei Nederlandse economie

De Nederlandse economie kromp in het tweede kwartaal met 0,3% kwartaal-op-kwartaal, na ook in het eerste kwartaal te zijn gekrompen (met 0,4%). Volgens de gangbare definitie is er na twee achtereenvolgende kwartalen van krimp sprake van een recessie. Rabobank verwacht echter geen diepe economische crisis met een sterk oplopende werkloosheid, zoals in 2008 en 2012. Dit komt doordat de arbeidsmarkt nog altijd erg krap is. Zo stonden er in het tweede kwartaal van dit jaar tegenover iedere 100 werklozen 122 vacatures open. Voor de rest van dit en volgend jaar verwacht de bank nog altijd een bescheiden groei voor de Nederlandse economie als geheel.

Omzetprognoses deelsectoren landbouw

AAA

Alle sectorprognoses van Rabobank zijn te lezen via deze link.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster