De glastuinbouw kent momenten van CO2-vraag zonder warmtebehoefte. Een voor de tuinbouw nieuwe techniek kan uitkomst bieden om CO2 af te vangen tijdens WKK-draaiuren, en die tijdelijk op te slaan. Belgisch onderzoek met nieuwe techniek is gestart.
In de overgangsfase naar duurzaam en fossielvrij energiegebruik is het volgens diverse deskundigen wenselijk dat de optimale momenten van CO2-vraag van het gewas losgekoppeld worden van de tijdsblokken waarop de warmte- en CO2-productie met WKK (of ketel) plaatsvindt. Dit kan slagen door de vrijgekomen CO2 van die bronnen tijdelijk op te slaan.
Met lucht uit gangbare rookgasreinigers, waar slechts 5% tot 10% CO2 in zit, zijn volumes veel te groot voor een prijstechnisch rendabele opslag van die vrijgekomen CO2. De CO2-zuiverheid moet eerst minstens 70% zijn om tijdelijke opslag in zogenoemde CO2-ballonnen haalbaar te maken. Op het Expertisecentrum Energie van de universiteit Thomas More in de Belgische plaats Geel gaan onderzoekers Fjo de Ridder en Jan Creylman daarom kijken of een daar nu opgestelde gloednieuwe CO2-installatie geschikt is als voorbereidende stap om de benodigde minimale concentratie te halen. Dit betreft een voor de glastuinbouw geheel nieuwe techniek. Industrieel wordt deze al wel langer toegepast, bijvoorbeeld om zuurstof van stikstof te scheiden.