Telers en inkopers zien de vraag naar de pluischrysant toenemen, terwijl het aanbod grotendeels gelijk blijft. Dit zorgt voor stevige prijzen en een optimistische markt. Vooral in de retail en in boeketten wint de pluischrysant terrein.
Rick van Zeijl van Kamuro Flowers is blij met de huidige prijsvorming. „Alle chrysanten gaan goed”, vertelt hij. „De vraag bij pluis is groter geworden, terwijl het aanbod redelijk hetzelfde is gebleven. De retail vraagt ook genoeg, dat helpt mee.” Over de kwaliteit zegt Van Zeijl: „We moesten leren omgaan met ledverlichting, dat gaat nu goed.” Klaas Meijer, inkoper bij Floris Holland, noemt de prijs heel goed. De kwaliteit van de meeste pluischrysanten ook. „Voor bepaalde soorten mag de grammage hoger.” Er blijft volgens hem veel vraag naar de pluischrysant. „Hij lift mee op de populariteit van de troschrysant. Vooral de witte soorten vinden hun weg naar het Oostblok.”
Inkoper Martin van Doorne (Heyl) merkt op dat de pluischrysant een marktaandeel overneemt in de Bloomon-boeketten. „Dat worden steeds meer veldboeketten, waar de pluischrysant prima tussen past.” Teler Marcel Leeuwis van Lewis Flowers heeft geen pluischrysant meer, hij is helemaal overgegaan op de troschrysant. Dat is voor Bart van Ruijven van Arcadia Chrysanten geen optie. „We willen hét loket voor pluischrysant zijn en hebben daarom 35-40 soorten. Het gaat goed met vraag en aanbod, de prijzen zijn hoog. Er komen wel wat uitbreiding bij, bij ons en bij collega’s. Het is afwachten wat dat met de prijs gaat doen.” Voorlopig is er succes tijdens feestdagen als Valentijnsdag, Vrouwendag en de Engelse Moederdag, eind maart. En in steeds meer Oost-Europese landen – waar ze gek zijn op witte pluischrysanten – groeit de vraag met Vrouwendag.