Vorige

‘Preventieve aanpak heeft goed uitgepakt in bestrijding Pythium’

Beeld
Bayer

Van Gog Kwekerijen streeft naar een milieubewuste teelt van komkommers. Het bedrijf maakt in zijn kassen gebruik van biologische vijanden en zet waar mogelijk groene middelen in. Voor de bestrijding van Pythium in het gewas gebruikt Van Gog een combinatie van de middelen Serenade en Previcur Energy. Bedrijfsleider Maurice Rühl ziet grote voordelen van deze geïntegreerde preventieve aanpak.

Maurice Rühl: “We hebben dit jaar in de eerste fase van de zomerteelt voor het eerst voor een combinatie van Serenade en Previcur Energy gekozen om Pythium tegen te gaan. Deze geïntegreerde preventieve aanpak heeft goed uitgepakt.”

De Pythiumbestrijding in komkommer vraagt in de zomer volop aandacht, zegt Maurice. De stijgende mattemperatuur verhoogt de kans op besmetting en ontwikkeling van Pythium. Half juni was het 35 graden in de komkommerkassen in het Noord-Brabantse Asten, met een etmaaltemperatuur van meer dan 26 graden, vertelt de bedrijfsleider. “Dat is niet normaal voor deze periode.”

Volgens Maurice was het alle hens aan dek om de planten gezond te houden. “We hebben dit jaar in de eerste fase van de zomerteelt voor het eerst voor een combinatie van Serenade en Previcur Energy gekozen om Pythium tegen te gaan, met als extra hulpmiddel een Trichoderma. Deze geïntegreerde preventieve aanpak heeft heel goed uitgepakt.”

De komkommerteelt in de 12,5 ha grote kassen van kwekerij Van Gog is een hogedraadteelt met groeibelichting. Er vinden twee teelten per jaar plaats. De eerste planten worden tussen kerst en oud en nieuw geplant, dit jaar van het ras Hi Power. Voor de zomerteelt zijn de rassen Hi Pace en Gotja gebruikt. “We telen de komkommers op een substraat van perliet”, vertelt Maurice.

“Deze natuurlijke ondergrond heeft een ideale water-lucht verhouding en zorgt voor een goede wortelontwikkeling van de plant. We geven de jonge planten in het begin ongeveer drie liter water/m2 en bouwen dat op naar 8 à 9 liter water/m2, afhankelijk van het weer. Bij warm weer is de gevoeligheid voor bodemschimmels enorm hoog. We moeten er in de zomerperiode bovenop zitten om de plant gezond te houden wat betreft wortelziekten.”

Partner content. Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster