Vorige

Pompoenvaas of pompoenpot maken

Beeld
Bloemenbureau Holland

Van begin oktober tot eind december is het pompoenseizoen. Ze worden niet alleen gegeten, maar ook gebruikt als decoratie. Zo staan pompoenen met enge gezichten symbool voor Halloween. Ook het Bloemenbureau is creatief met pompoenen; hierbij tips voor het maken van een pompoenvaas of pot.

Zelf een pompoenvaas of pompoenpot maken is niet moeilijk. Bekijk hieronder de benodigdheden en stappenplannen van het Bloemenbureau en ga aan de slag.

Benodigdheden pompoenvaas of pot maken

  • Pompoen(en) in verschillende maten en kleuren
  • Herfstbloemen voor in vaas
  • Vetplant(en) of cactus(sen) voor in pot
  • Scherp mes 
  • Lepel 
  • Bakje (petfles of kommetje) voor vers water 
  • Optioneel: stanleymes (nodig als je een petfles gebruikt als bakje) 

Stappenplan voor het maken van een pompoenvaas of pot

  1. Snijd de bovenkant van de pompoen in met een scherp mes. Deze heb je niet nodig. De grootte van de holle ruimte die je in de pompoen wilt maken hangt af van hoeveel bloemen je in de vaas wil zetten. Of bij het maken van een pot van hoe groot de plant is die je erin wil plaatsen.
  2. Met een lepel hol je de pompoen steeds verder uit en verwijder je draden en pitten.
  3. Houd bij het uithollen rekening met ruimte voor een bakje. Hierin doe je straks schoon water om je bloemen zo lang mogelijk vers te houden. Als je een pot voor een plant maakt, dient het als extra binnenpotje. Dit bakje vangt het overtollige water op wanneer de plant water krijgt. Dit bakje kan de bodem van een petfles zijn (gebruik dan een stanleymes) of een klein kommetje. 
  4. Als de holle ruimte groot genoeg is, plaats je het bakje met vers water in de pompoen. Hierin kun je een herfstboeket plaatsen. In het geval van een pompoenpot plaats je het bakje erin. Plaats vervolgens de vetplant(en) of cacti inclusief hun eigen ompotje in het bakje. Het ompotje (inclusief drainagegaten) zorgt ervoor dat overtollig water makkelijker weg kan (het bakje eronder kun je af en toe leegmaken). Bovendien kun je de plant op die manier een ander plekje geven wanneer het pompoenseizoen ten einde komt.   

Tip:

Voor een kleine pompoen geeft 1 plant het mooiste resultaat. Heb je een grote pompoen uitgehold? Dan kun je ook verschillende vetplanten of cacti bij elkaar in de pompoenpot zetten.

Pompoen zo lang mogelijk mooi houden

Het is niet te voorkomen dat een pompoenvaas of -pot na verloop van tijd in verval raakt, maar dit proces kun je wel vertragen. Met de onderstaande tips geniet je zo lang mogelijk van een pompoen: 

  • Vet de buitenkant van de pompoen in met vaseline of zonnebloemolie. Dit werkt waterafstotend, zodat de pompoen minder snel gaat rotten.
  • Zet de pompoen(en) het liefst op een beschutte, relatief donkere plek. Vermijd fel zonlicht. 
  • Staat de pompoenpot buiten en is er vorst op komst? Zet de pompoen dan binnen. Pompoenen kunnen niet goed tegen extreme kou.  
  • Om te voorkomen dat de pompoen vroegtijdig gaat schimmelen, leg je ‘m in een bak met chloorwater. Laat de pompoen vervolgens goed uitlekken en dep de pompoen helemaal droog. Geen chloor in huis? Sprayen met haarlak werkt ook.  
  • Is de pompoen aan het uitdrogen of krimpen? Je kunt de pompoen in een bak met water leggen, zodat hij daarna weer meer volume heeft. Laat je pompoen na het dompelbadje goed uitlekken en dep ‘m helemaal droog.

Pompoenvaas

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster