Een nieuwe podcast in de podcastserie ‘Red de Lente’ gaat over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw en de zorgen die omwonenden daarbij hebben. Dirk de Bekker, maker van de podcast, onderzoekt de rechten van omwonenden en of zij voldoende worden beschermd door het voorzorgsprincipe.
De Bekker doet onder andere verslag van de bijeenkomst in het provinciehuis van Drenthe waar zowel het Ctgb als LNV spraken over het onderwerp.
Hoogleraar pleit voor centraal registratiesysteem
Hoogleraar Roel Vermeulen (Universiteit Utrecht), leider van het grootschalige Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Omwonenden (OBO) licht dit onderzoek toe. Hij vertelt in de podcast dat nieuwe routes -zoals huisstof- aan het licht zijn gekomen. Die moeten volgens hem in de beoordeling van risico’s van middelen worden meegenomen. Een uitdaging is het gebrek aan gegevens over lokaal bestrijdingsmiddelengebruik, waardoor onderzoekers met landelijke schattingen moeten werken. Vermeulen pleit voor een centraal registratiesysteem voor gebruik, zodat verbanden tussen blootstelling en eventuele ziektes kunnen worden aangetoond dan wel uitgesloten.
Sprekers
In de podcast komen ook andere sprekers aan bod, zoals Peter Leendertse, Ecotoxicoloog, Nicole van Straten, Adjunct-directeur Ctgb, Susanne Sütterlin, Manager gewasbescherming Ministerie LNV, Jetta Kleinsma, Commissaris van de Koning Drenthe, Ton van der Ham, verslaggever Zembla en verschillende omwonenden.
CLM en Handstand Media
De podcastserie ‘Red de Lente’ is een initiatief van CLM Onderzoek en Advies, in samenwerking met Handstand Media. De podcast wordt in dit derde seizoen mede mogelijk gemaakt door de sponsoren: Addenda, Triodos Foundation, Schoon Water voor Brabant, Natuur en Milieu, Provincie Gelderland en Evides Waterbedrijf.
De podcast is hier te beluisteren.