Jaarlijks groeit het aanbod santini’s. In vijf jaar tijd groeide de omzet van dit type chrysant met bijna 62%. De santini ontkwam niet aan de klap die bijna elk gewas begin maart te verduren kreeg; flink lagere middenprijzen.
De aanvoer van de santini groeit mee met de vraag en kan volgens kweker Richard van Schie jaarlijks rekenen op een areaalgroei van 6%. „Die vraag is er ook.” De santini noteerde in 2021 een omzetgroei van 35,3% ten opzichte van het jaar daarvoor. Vergeleken met 2017 groeide de klokomzet met bijna 62%. Recent ontkwam de santini niet aan een forse klap in de prijsvorming die sinds de crisis in Oost-Europa is ingezet. „Tot maandag week 10 was de middenprijs 30 cent, nu is dat nog maar 18 cent”, aldus kweker Maurice van Tuijl van Kwekerij Monnikenwaard. „En dat is gewoon te weinig.”
In de eerste tien weken van 2022 daalde de omzet met 1,2% ten opzichte van het jaar ervoor. De middenprijs in die periode ligt op 33 cent. Arie Schoneveld van FleuraMetz merkt echter dat de vraag wel goed is gehandhaafd. „De santini is niet per se Oostblok-gebonden, vergeleken met de tros- en pluischrysant waarvan veel wel daar terecht komt.” Van Schie: „In hoeveelheid gaan er inderdaad minder naar Rusland, maar je merkt wel dat de algehele markt door de crisis overvoerd is. Dat zet de klokprijs onder druk.” Van Tuijl ziet dat de retailkanalen naar onder andere Engeland wel goed doorlopen. Inkoper Schoneveld beoordeelt de kwaliteit van de santini als ’goed over de gehele linie’. Rob Langeveld van Bouquetnet vindt ze juist ’een slagje lichter dan normaal’.
„Het mooie weer heeft ons afgelopen weken goed kunnen helpen”, stelt Van Schie. „Anders had de kostprijs nog hoger gelegen.”