Oktober had een bovengemiddelde hoeveelheid neerslag en ook november verloopt regenachtig. Veel kwekers gaven in oktober aan dat de hoeveelheid water nog niet echt voor overlast zorgde, inmiddels hindert de hoeveelheid water de voortgang van de werkzaamheden.
2023 gaat de boeken in als een jaar van sterke wisselingen in het weer. Natte en droge periodes wisselen elkaar af. De lente was koud en nat, in tegenstelling tot voorliggende jaren. In juni werd het vervolgens uitzonderlijk lang droog. Juli en augustus waren weer relatief nat, en bleven ook qua temperatuur iets onder het gemiddelde. Maar daarna kwam de zomer terug en kenmerkte september zich door extreem warm en droog weer. Niet eerder werden er in september zulke hoge temperaturen gehaald als dit jaar.
Oktober en ook november worden vooral gekenmerkt door regen. Het regent de laatste zes weken dusdanig veel, dat we dicht in de buurt komen om het natste jaar ooit te worden, of in ieder geval sinds 1906 toen de metingen van start gingen. Momenteel geldt 1998 nog als natste jaar ooit. In 1998 viel er in het hele jaar 1109 mm water. In een gemiddeld jaar valt er in Nederland 853 mm. Als we een reguliere decembermaand krijgen, verwacht het KNMI dat we dit jaar rond de 1080 blijven steken. Mocht december in dezelfde lijn doorgaan als oktober en november, dan is het waarschijnlijk dat 2023 uiteindelijk het record uit 1998 gaat breken.