Tijdens het opstellen van het convenant Milieu-impact potgrond en substraten is door de verschillende partijen benadrukt dat de nadruk niet op veenvrij moet liggen maar op duurzaam substraat. Er wordt gewerkt aan LCA’s, Life Cycle Analyses (footprintberekeningen) van substraten. In Duitsland leeft ‘veenvrij’ vooral nog op politiek niveau.
Kwekers uit de verschillende sectoren zijn druk bezig met het testen van alternatieven. Hier en daar klinkt twijfel over hoe duurzaam die zijn. Een LCA, Life Cycle Analyse oftewel footprintberekening, van substraten kan daar duidelijk over bieden. „Maar deze zijn nog niet officieel erkend door de EU”, vertelde Alexander Sentinella van Growing Media Europe, de organisatie die belast is met het opzetten van LCA’s voor Europa, onlangs op een Kennisdag Substraat in Naaldwijk. Hij benadrukte dat er in de berekeningen gewerkt is met gemiddelden.
Onderzoeker Chris Blok, gepensioneerd maar nog actief betrokken bij onderzoek naar alternatieve grondstoffen, sluit vooralsnog geen substraat uit. „Transport weegt misschien zwaar in de footprint, maar een goede grondstof kan alsnog als duurzaam uit de bus komen omdat hij zeer goede eigenschappen heeft.”