Vorige

Stichting Zorg om Boer en Tuinder

Onbestemd gevoel? Hulp uit de sector

Beeld
Shutterstock

De Stichting Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) is er voor collegakwekers en -telers die met problemen kampen. Een luisterend oor van iemand die snapt hoe het werkt in de sector, in relaties op en om het bedrijf en die de zorgen kent die bij de verantwoordelijkheid van een ondernemer horen. Een geanonimiseerd voorbeeld uit de praktijk.

Met het bedrijf van Henk en Clarine in Zuid-Holland ging het best goed. Natuurlijk waren er de betere en mindere jaren zoals bij elke bollenteler. Clarine merkte aan Henk dat hij niet meer de vrolijke onbevangen en actieve man was zoals zij die al jaren kende. Er lag een soort onduidelijke grauwsluier om hem heen, maar voor haar was die sluier waarneembaar. Telkens als Clarine er een vraag over stelde aan haar man, gaf hij een begrijpelijke en logische reactie. Toch bleef ze zitten met een onbestemd gevoel, ze kon er de vinger niet opleggen.

Veel zorgen

Maanden later ging Henk door zijn rug, hij kon niet op of neer. De huisarts kwam, gaf pijnmedicatie en constateerde dat het probleem door een fysiotherapeut behandeld kon worden. De ervaren arts stelde ook indringende vragen over hoe het nu echt ging met Henk. Henk vertelde over zijn zorgen. Er waren veel zorgen, over het bedrijf, over de kinderen, over de gezondheidszorg voor zijn ouders, over de oorlog, over extremisme, over politiek, over gewasbeschermingsmiddelen. Clarine was verrast en verbaasd. 

De ondernemer legde uit dat hij zijn vrouw er niet mee had willen belasten. De huisarts adviseerde Zorg om Boer en Tuinder te vragen. Al snel zat er een vrijwilliger bij hen aan de keukentafel. Henk vertelde wat hij de huisarts verteld had, de vrijwilliger stelde vragen om alle aspecten helder te krijgen. Na het gesprek kwam de vrijwilligers met een lijst met onderwerpen. Henk kreeg de vraag om bij elk onderwerp aan te geven of hij er invloed op kon uitoefenen om aan te geven op welke wijze hij dat dacht te doen.

Invloed op verbeteringen

In het tweede gesprek bleek dat de onderwerpen in te delen waren naar zaken waar Henk invloed op had en zaken die hij niet kon veranderen. De ondernemer kreeg het advies om zaken die buiten de invloed lagen minder aandacht te geven en te accepteren. De reeks bracht ook aan het licht dat Henk niet helemaal tevreden was met de samenstelling van de bollenkraam op het bedrijf en over de bodemgezondheid van enkele percelen. Er werd een plan gemaakt hoe die zaken aan te pakken.

Het werken aan verbeteringen in het bedrijf ging goed, maar minder aandacht geven aan zaken buiten het bedrijf bleek lastiger. Een aantal gesprekken met de ZOB-vrijwilliger hadden een gunstige uitwerking. Bij elk gesprek was ook Clarine betrokken. Voor haar was het nu makkelijker om de maatschappelijke onderwerpen, waarover zorgen konden ontstaan, ter sprake te brengen. Dat bracht gezamenlijkheid tussen Clarine en Henk. Het gaat weer goed met Henk, zeker nu ook de rugklachten zijn verholpen. 

Erover praten helpt, weten de vrijwilligers én de kwekers en tuinders die ze bijstonden. De vrijwilligers van Stichting Zorg Om Boer en Tuinder zijn in de meeste gevallen zelf boer, tuinder of kweker, of zijn dat geweest. Ze zijn beschikbaar voor een vertrouwelijk gesprek. Ze zijn onafhankelijk en ze brengen geen kosten in rekening. Een gesprek geeft ruimte in het hoofd, waardoor er aan oplossingen gedacht kan worden. Dat stelt de ondernemer in staat de regie over je bedrijf in handen te nemen of samenwerking vanuit een andere invalshoek te bekijken. De ZOB biedt een luisterend oor, omdat erover praten echt helpt. Meer weten? Neem contact op met de regiocoördinator in uw gebied. Wie dat is staat op de website van de stichting.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster