Er zijn diverse manieren waarop glastuinders kunnen profiteren van de onbalans op het stroomnet. Een daarvan is de e-boiler, die dan ook sterk in populariteit groeit. Vorig jaar zijn er meer dan honderd neergezet bij kwekerijen. De terugverdientijd wordt geschat op twee tot vier jaar. Het verdienmodel zit in onbalans en een toenemend aantal uren met extreem lage stroomprijzen. Een installatie van 1 MW kan jaarlijks zo’n 100.000 kuub gas besparen.
Tussen 2016 en 2018 was er in de glastuinbouw al een voorzichtige interesse in elektrische boilers. Die zakte echter weer in omdat de WKK een beter rendement opleverde, en ook omdat de tarievenstructuur van de netbeheerders niet meewerkte – en dat doet het nog steeds niet. Maar nu de gasprijs torenhoog is en er steeds meer uren zijn met negatieve stroomprijzen, is de belangstelling helemaal terug.
Vorig jaar bijvoorbeeld waren de terugleverprijzen van mei tot en met augustus geregeld negatief in de weekenden tussen 8:00 en 16:00 uur. „Dat is al een goede reden om een e-boiler aan te schaffen”, vindt René Corsten, adviseur chrysant bij Delphy. „Daarnaast valt te verwachten dat de energievoorziening van de glastuinbouw in de toekomst hybride zal zijn. De e-boiler is een optie die goed in dat plaatje past. Een belangrijke voorwaarde is wel dat een bedrijf beschikt over CO2 van Ocap.”