Vorige

Omwonenden bloembollenveld doen mee aan SOS Slaapkameronderzoek

Beeld
Shutterstock

Aan het SOS Slaapkameronderzoek, waarbij Belgische en Nederlandse burgers stalen huisstof verzamelen en die vervolgens geanalyseerd worden op residuen van gewasbeschermingsmiddelen, doen twee Nederlandse omwonenden mee die minder dan 250 meter wonen van een bloembollenveld.

Met het SOS Slaapkamer – onderzoek wil Velt (de Belgische Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) het stof uit zoveel mogelijk Vlaamse en Nederlandse slaapkamers laten analyseren op gewasbeschermingsmiddelen.

114 deelnemers

In totaal wilden er 2850 mensen meedoen, het gros komt uit België, zegt Geert Gommers van Velt. In totaal doen er nu 114 burgers mee aan het onderzoek; 101 mensen in Vlaanderen en 13 in Nederland. De 13 burgers die in Nederland stalen met stof opsturen, komen onder andere uit de buurt van Raalte, Wassenaar en Wijk bij Duurstede. Velt geeft aan dat er twee deelnemers zijn die aangeven hebben omgeven te zijn door bloembolvelden. Het gaat dan om omwonenden in de gemeente Den Hoorn op Texel en in het Achterhoekse Huppel.

Twee criteria

Onder de aanmelders is een selectie gemaakt op basis van verschillende wetenschappelijke criteria. De burgers die meedoen aan het onderzoek moeten voldoen aan twee criteria. De eerste is dat ze minder dan 250 meter van een akker of boomgaard wonen. Om te kunnen kijken wat het effect van het hebben van honden of katten (vlooienbanden) is op de resultaten, heeft Velt ook één groep omwonenden met huisdieren die behandeld worden genomen en één groep zonder huisdieren. Gommers: „We zijn ons er namelijk van bewust dat vlooienbanden ook een route is waardoor pesticiden in huisstof terecht kan komen.”  

Doel onderzoek

Het doel van SOS Slaapkamer is vast te stellen hoe groot het probleem is van middelenresidu in huisstof en waar deze vandaan komen; vanuit de landbouw, uit de muggenstekkers in de slaapkamers of bijvoorbeeld via de vlooienbandjes van honden en katten? Er wordt gekeken naar welke middelenresten er voorkomen en in welke mate.

Procedure

De geselecteerde deelnemers nemen via de stofzuiger zelf een monster. Daarvoor moeten ze hun slaapkamer twee weken niet schoonmaken. Zij hebben het monster als het goed is allemaal al opgestuurd naar het laboratorium Primoris uit het Belgische Zwijnaarde. Het lab analyseert het stof op meer dan 400 stoffen. In september of oktober maakt Velt de resultaten van het onderzoek bekend en dan ontvangen ook de deelnemers de resultaten van hun eigen monstername.

Vorig jaar wilde Velt het onderzoek ook al uitvoeren, maar toen mislukte dit omdat meer dan de helft van de opgestuurde monsters zoekraakten bij de Franse post.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster