Zowel de in Nederland als in het buitenland geteelde calla die via Royal FloraHolland worden verhandeld liggen qua middenprijs voor op vorig jaar bij een sterkt krimpend aanbod. Daarmee komt verantwoord rendement in zicht.
Calla’s worden bij ons in zeer kleine aantallen besteld. De belangstelling is zo gering, dat we ze niet of nauwelijks in de voorraad hebben”, meldt inkoper Gerrit Merbis van Aablo over Zantedeschia overig (kleurtjescalla). „De vraag is bij onze klanten afhankelijk van de periode in het jaar. En door het wegvallen van luchtvrachtcapaciteit is er een extra hobbel”, benoemt inkoper Jacob van Schie van Anton Spaargaren een nieuwe belemmering voor de afzet van deze knolbloem.
Voor het derde achtereenvolgende jaar stokte de middenprijs voor Nederlandse calla’s in 2019 op 34 cent per steel. In die periode kromp het totale aanbod bij FloraHolland met 11% tot bijna 47 miljoen stuks. Dit jaar is de achterstand in aanvoer 25% en ligt de middenprijs voor Nederlandse en importcalla’s 4 respectievelijk 10 cent hoger op 37 en 48 cent per stuk. „Vooral dankzij minder concurrentie vanuit de import is de prijsvorming voor Hollandse calla’s verbeterd”, meent Erik de Boef. De teler ziet een ombuiging in de neergaande trend voor de productgroep, die jaren geleden is ingezet met de introductie van kleinbloemigen. „De productie daarvan is groter, maar de kwaliteit minder. Dat wreekt zich.”
Roy Ouwens van Starflor stelt daar tegenover dat het retailsegment dankzij de goedkopere kleinbloemigen voor calla’s interessant is geworden. „Dat hebben we ook in dit coronajaar zeker kunnen zien.”
Voorlopig houdt de krimp in het aanbod snijcalla’s aan. Mede door onzekerheid over beschikbaarheid van knollen.