Vorige

NVWA vindt 1000 kilo verboden Vydate

Beeld

Bij een teler in Overijssel heeft de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) vorige week vrijdag duizend kilo van het verboden gewasbeschermingsmiddel Vydate 10G in beslag genomen.

In het middel zit de werkzame stof Oxamyl en die is sinds vorig jaar in de hele Europese Unie verboden vanwege risico’s voor zowel de gebruiker als de consument. Telers van land- en tuinbouwgewassen hadden tot 31 oktober 2023 de gelegenheid bestaande voorraden van Vydate 10G op te maken of af te laten voeren.

Extra controles op middel

Omdat de NVWA signalen krijgt dat sommige telers het middel sindsdien toch nog gebruiken, wordt er extra gecontroleerd. De NVWA meldde eerder in april dit jaar dat dankzij een analyse van Vydate-verkoopgegevens het vermoeden bestaat dat er telers zijn die het verboden beschermingsmiddel nog op voorraad hebben, mogelijk bestemd voor het komende teeltseizoen. Bij eerdere inspecties zijn ook bij andere telers voorraden aangetroffen, tot wel voorraden van 2500 kg Vydate, zo meldde de NVWA toen. Om die reden schroefde de NVWA de handhaving op dit illegale middel op.

Vydate 10G is een granulaat en wordt voornamelijk ingezet tegen aaltjes op allerlei grondsoorten, meldt de site aaltjes.net. Het middel was zowel in de rij als volvelds in te zetten in onder andere de aardappel-, uien-, bieten-, wortel-, bloemisterij- en boomkwekerijgewassen en bollenteelt.

Tegen de teler wordt proces-verbaal opgemaakt. Een woordvoerder van de NVWA laat desgevraagd weten niet aan te kunnen geven in welke sector de teler actief is.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster