Kunstmest komt uit eindige bronnen en kost veel energie om te maken. Daarom werken enkele fabrikanten aan circulaire meststoffen. Een risico van organische meststoffen is dat ze in substraatteelten verstoppingen kunnen veroorzaken. Zuivere meststoffen van organische oorsprong hebben dat nadeel niet, want ze werken hetzelfde als kunstmest. Het begin is gemaakt met stikstof. Uiteindelijk moet dit het hele scala aan nutriënten opleveren.
De Nederlandse veehouderij kampt met een groot overschot aan mest, en de glastuinbouw heeft meststoffen nodig. Hier is dus een goede match mogelijk – als de meststoffen zuiver genoeg zijn en niet te veel kosten. Juist dat is best een lastige combinatie. Daarom gebruiken bijna alle glastuinders nog kunstmest.
Van stikstofkunstmest is bekend dat het veel energie kost om te maken. En fosfaatreserves zijn eindig. Als fosfaat naar het oppervlaktewater of naar zee spoelt, dan is het te sterk verdund om nog terug te winnen. WUR Glastuinbouw doet daarom een PPS-onderzoek naar circulaire meststoffen. Twee fabrikanten van meststoffen, Van der Knaap Groep en Van Iperen, hebben al grote stappen gezet naar een product dat hetzelfde werkt als kunstmest.