Is het haarlemmerolie of voegt het echt iets toe? Die vraag komt regelmatig op als je telers en adviseurs spreekt over biostimulanten of ‘speciale producten’ die telers kunnen meegeven aan hun gewas. Maar wellicht zit de oplossing voor een teeltprobleem er tussen. Zorgvuldig testen is dan wel het devies. Teler Jacco Vermeer doet dat met nanomeststoffen. Een nanometer is een miljoen keer zo klein als een millimeter.
Jacco Vermeer van Leekade Orchids in Bleiswijk kan het nauwelijks geloven als hij de productiecijfers naast elkaar legt. In de testvakken waar hij zijn mini snijcymbidiums nanomeststoffen meegaf sneed hij bijna 30% meer takken dan in de referentievakken die alleen de reguliere bemesting kregen. Ze kwamen ruim een week eerder in bloei en waren ook langer; hadden meer bloemknoppen per tak. Hij nuanceert snel. „Met 5% meer productie ben ik ook tevreden. Bovendien zeggen percentages niet alles. Als je een tak meer snijdt in een productief ras, dan is de procentuele meeropbrengst lager dan een in laagproductief ras.”
In deze proef was 30% gelijk aan 4 takken. De jaarproductie per ras ligt bij kleinbloemige cymbidium tussen de 15 en 40 stuks per m2, vertelt Vermeer. Gemiddeld gaat hij uit van 22 tak/m2. De testcultivars Iris (wit) en Pink Parfait moeten dat gemiddelde kunnen halen. Ze behoren tot het vroege sortiment op de kwekerij en bloeien vanaf eind juli. „Dat is tegennatuurlijk en daarom is de teelt voor vroegste bloeiperiode het meest kwetsbaar. Precies daarom wilde ik graag daar als eerste testen wat nanomeststoffen voor cymbidium kunnen betekenen.”