Hoogheemraadschap Delfland wil een vergunning- en compensatieplicht voor de verhardingsactiviteiten van glastuinbouw invoeren. Talloze tuinders, diverse gemeenten en Glastuinbouw Westland zijn het hier niet mee eens. Ze vrezen een verpaupering van het tuinbouwlandschap. Bedrijven die moeten compenseren, worden bovendien op achterstand gezet ten opzichte van collega-bedrijven.
Ooit kocht Chiel Hazeu een perceel in Pijnacker. Daarop bouwde hij in etappes een phalaenopsiskwekerij Hazeu Orchids. Nu heeft hij nog 1,5 ha over. Dat stuk ligt al jaren braak. „Ik heb nu nog geen plannen om dat stuk vol te bouwen, maar zeg nooit ‘nooit’.”
Als Hazeu dat stuk land wil volbouwen dan heeft hij mogelijk een probleem. Hoogheemraadschap Delfland wil de vergunning- en compensatieplicht voor verhardingsactiviteiten van de glastuinbouw invoeren. Dit houdt in dat als kwekers een braakliggend perceel willen verharden ze een vergunning nodig hebben van Delfland en dat ze de verharding mogelijk moeten compenseren in de vorm van wateropvang. Aanleiding hiervoor is dat verharding de kans op wateroverlast vergroot. De verharding bij spoorwegen en auto(snel)wegen werd al eerder vergunningplichtig. Nu zijn bedrijven en glastuinbouw aan de beurt.