Vorige

Niet-gecertificeerd vermeld op klokfront

EXTRA: Niet bedoeld als teler pesten, wel zo opgevat

Beeld
Hortipoint

Vanaf 29 augustus staat op klokfronten van Royal FloraHolland (RFH) expliciet vermeld als een teler geen milieucertificaat heeft. Deze beslissing past volgens de veilingorganisatie in haar lijn om een volledig betrouwbare en transparante marktplaats te zijn. Absoluut niet om niet-gecertificeerde telers te pesten of te ’namen en shamen’. Zo wordt het wel opgevat door niet gecertificeerde telers.

Hooguit, geeft RFH toe, is het op een verantwoorde manier de druk bij tegenstanders van certificeren een beetje te verhogen om wel over te gaan op certificeren. „Kwekers hebben ruim de tijd gehad deze certificering in orde te maken. En uiteindelijk is een betrouwbare en transparante marktplaats een absolute must voor de reputatie van de sector.”

De nieuwe vermelding op klokfront.


Meer onderscheid

RFH hoopt meer onderscheid aan te kunnen brengen in het aanbod tussen wél en niet milieu gecertificeerd product, zodat het voor kopers in één oogopslag duidelijk is als zij gecertificeerde producten willen inkopen op de klok. De veilingorganisatie is enige tijd terug ook begonnen met kwekers die als zowel een milieucertificaat als een GAP-certificaat hebben positief in beeld te brengen met een zichtbaar FSI-logo.

Immers, het betoog is dat door de ruime keuze aan certificaten het op het moment niet voor iedereen duidelijk of een kweker een milieucertificaat heeft. Stel dat een kweker EPHEA Silver gecertificeerd is, geldt dit dan voor RFH als een milieucertificaat? Om deze reden is ervoor gekozen om het duidelijker te vermelden voor onder andere de inkopers die gecertificeerd moeten inkopen om te kunnen leveren aan hun klanten dit duidelijker te vermelden. Handelaren/inkopers hebben daarmee in een oogopslag duidelijkheid. Veel inkopers worden ook nadrukkelijker gestuurd op het inkopen van gecertificeerde bedrijven om aan de eisen/wensen van hun klanten te kunnen voldoen. 

Bovendien dienen ook steeds meer bloemisten, om het label Duurzame bloemist te voeren (inmiddels ruim 500), milieu en GAP gecertificeerd in te kopen. Veel supermarkten, bouwmarkten en tuincentraketens vragen dit ook al. 

Kinderachtig gedoe 

„Wat een kinderachtig gedoe, stelletje kleuters”, is de eerste reactie van zomerbloemkweker Sjaak van der Ploeg en gaat over tot de orde van de dag. Op vrijdagochtend 1 september het veiling klaarmaken van zijn limonium sinensis. Bij het veilen diezelfde ochtend heeft hij prima geveild en zoals verwacht niets gemerkt van de negatieve framing in de klok zoals hij het typeert.

Toch laat het hem niet los. „Het is jammer dat de vereniging waar je al zo lang deel van uit maakt een groot deel van de leden op de eigen markplaats negatief probeert neer te zetten, terwijl dit niets toevoegt. Aanvoerders die wel een certificaat hebben wordt al zichtbaar in de klok getoond de overige zijn dus niet gecertificeerd. Het komt op mij over als niet gecertificeerd kwekertje pesten.” 

Als zijn dochter even later met een brede lach en een aangedikt kinderstemmetje zegt: „O pap jij bent niet gecertificeerd, dat ga ik zeggen”, schiet pa Van der Ploeg in de lach, omdat het volgens hem precies de lading dekt.

Sjaak van der Ploeg

’Het komt op mij over als niet gecertificeerd kwekertje pesten’

Niet hetzelfde

De passage in de berichtgeving van de veilingorganisatie over aanpassing van het klokfront ’Transparantie en veiligheid van de marktplaats is essentieel in de ogen van zowel kwekers als kopers. Consumenten, de maatschappij en de handel vragen steeds vaker om aantoonbaar duurzaam gekweekte bloemen en planten’ suggereert volgens de zomerbloemenkweker alsof gecertificeerd aangevoerde handel gelijk staat aan aantoonbaar duurzaam gekweekte bloemen en planten. „Dit is echter een groot misverstand en voor veel kwekers een belangrijke reden om niet te certificeren. Mede omdat nog veel haken en ogen kleven aan verplichte duurzame inkoop. Het is jammer dat de directie van RFH al jaren zo dwingend vast blijft houden aan deze vorm van certificering en dit verwart met duurzaamheid.”

Van der Ploeg vervolgt: „We moeten duurzamer gaan produceren, maar dit niet verwarren met een certificaat in de huidige vorm. Hiermee probeert men te suggereren duurzaam bezig te zijn, maar is niets meer dan consumenten misleiding. De sierteeltsector moet serieus werk maken van verduurzaming. Veel bedrijven zijn hier natuurlijk al volop mee bezig. We moeten niet verduurzamen omdat de handel het wil, ook niet omdat de consument het wil. We zullen moeten verduurzamen omdat we het zelf willen en ervan overtuigd zijn dat alleen door te verduurzamen de sierteelt toekomst heeft. Hier is volgens mij een belangrijke taak weggelegd voor RFH die hier een stimulerende rol in kan spelen. Het wordt tijd dat RFH-verduurzaming van de sector serieus neemt en stopt met kwekertje pesten.”

milieucertificering RFH
Milieucertificatie houdt de gemoederen bezig.


Bijval op Facebook

Het is niet verbazingwekkend dat op de Facebookpagina van Kwekers tegen VERPLICHTE certificering veel dezelfde argumenten en gevoelens worden geuit als die van Van der Ploeg. Daar ook termen als ’kinderachtig’, ’pesten’ en ’provocerend’. Een collega-zomerbloemenkweker vindt het een kwalijke zaak dat kwekers in de ’etalage’ van de eigen marktplaats negatief geframed worden. Na drie jaar van grote onrust omtrent dit thema is deze actie, buiten de ledenraad om, tenminste provocerend te noemen.  Het draagt niet bepaald bij aan een positieve sfeer en het versterken van de klok. Ook enkele hilarische reacties als ’Negatieve framing noemen ze dat. Binnenkort ook een badge op mijn fluorescerend hesje dragen met de tekst ’niet milieugecertificeerd’.

Voor kweker Jan Biemond had de aanduiding ook niet gehoeven en had het gelaten zoals het was, maar maakt zich er tegelijkertijd minder druk om dan enkele van zijn collega’s. „Certificeren blijft voor de RFH-directie toch een belangrijk thema en wil hiermee kennelijk een punt maken. Tikkeltje tegen het kinderachtige aan, maar er zal wel een wollige reden aan vast zitten. Beetje psychologisch dingetje met wellicht de bedoeling dat dit effect heeft op het denken van de koper. Mij maakt het niet zoveel uit als het op deze manier vermeld wordt. Want feitelijk is er geen verschil met voorheen.”

Naast de twijfels of veel kopers waarde hechten aan de nieuwe vermelding, wordt ook getwijfeld of ze er tijdens het snelle en drukke veilproces op letten. Indien wel dan vinden sommige criticasters het ook met twee maten meten en hypocriet dat een alstroemeriakweker maar liefst vijf certificaten meldt op het klokfront maar zijn gewas belicht en stookt, terwijl zomerbloemenkwekers nauwelijks of geen (fossiele) energie inzetten.

Directiebesluit

De vermelding ’niet gecertificeerd’ op het klokfront is een directiebesluit van mei 2022, wat vorige week geïmplementeerd is. Het besluit is genomen op basis van gesprekken met Begeleidingsteam (kwekers) certificering en het MVO Versnellers van de handel en de VGB. De ledenraad is er niet apart in gekend. 

De ledenraad heeft de afgelopen 1,5 jaar intensief met de coöperatie samengewerkt aan een nieuwe coöperatieve strategie en invulling die de positie van leden en coöperatie moet versterken, laat voorzitter Peter Smak weten. Hij hoopt dat de ledenraad hierover met de achterban in gesprek kan blijven de komende periode, ook al constateert hij ook dat: „De afgelopen jaren is goed duidelijk geworden hoe uiteenlopend binnen onze coöperatie naar certificering wordt gekeken. Van fel tegen tot onbegrip dat dit niet allang geregeld is. Dit geldt zowel voor de achterban als binnen de ledenraad.”

Vakblad voor de Bloemisterij 18, 2023

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster