Vorige

Nederlands consortium gaat Horticulture Data Protocol (HDP) ontwikkelen

Beeld

Gedreven door stijgende energieprijzen en technologische ontwikkelingen stappen steeds meer tuinders over op ledbelichting, sensoren en geavanceerdere klimaatcomputers. Het nieuwe Horticulture Data Protocol (HDP) moet ervoor gaan zorgen dat de communicatie tussen deze technologieën op een universele manier verloopt en dat de integratie van de hardware vereenvoudigt.

Het protocol wordt ontwikkeld door Ledgnd en Inventeers, ondersteund door Glastuinbouw Nederland en gesubsidieerd door ’Stichting Kennis in je Kas’. Het consortium wil een zo breed mogelijke alliantie vormen. Voor het HDP is een aparte, onafhankelijke stichting opgericht. Bedrijven die zich als stakeholder bij het project aansluiten, krijgen de mogelijkheid om input te leveren en krijgen als eerste toegang tot het protocol. HDP voert op dit moment gesprekken met bedrijven, zoals fabrikanten van ledlampen en klimaatcomputers, om de eisen en wensen te inventariseren.

Uiteindelijk wordt het een open protocol, gepubliceerd op de website van HDP, waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Het protocol zal blijvend ondersteund worden, waarbij nieuwe versies backwards compatibel zullen zijn met eerdere versies. De planning is om in 2023 de eerste hardware al op het protocol te laten draaien.

Breed draagvlak onder telers
Op dit moment werken vrijwel alle hardwareleveranciers met eigen protocollen. Bij dimbare ledlampen bijvoorbeeld is vaak software op maat nodig om de belichting goed samen te laten werken met sensoren en de klimaatcomputer. Bij wijzigingen in de configuratie of in de hardware dient de software te wijzigen. Het protocol van HDP moet deze software op maat overbodig maken.

Dennis Medema, themaspecialist Energie bij Glastuinbouw Nederland: „Uit onderzoek kwam duidelijk naar voren dat tuinders dit probleem onderkennen. We zien een breed draagvlak voor een standaard data-protocol. Vanuit Glastuinbouw Nederland ondersteunen we dit initiatief. We zijn blij dat Inventeers en Ledgnd dit project starten en we verwachten veel steun en input vanuit de markt. Dit protocol biedt de basis voor een eenvoudigere en goedkopere ledbelichtingsketen in de glastuinbouw. Daarnaast verwachten wij dat het innovatie zal versterken.”

Versnellen van de markt
„Door het ontbreken van een universele standaard kost het de leveranciers en installateur bij ieder project veel tijd om alle hardware perfect op elkaar aan te laten sluiten”, zegt Ramón van de Vrie, directeur van Ledgnd. „Behalve dat dit kostbaar en tijdrovend is, leidt een tekort aan vakmensen voor vertraging. Door het ontwikkelen van het HDP willen wij de markt écht versnellen.”

Om het project in goede banen te leiden is Arie de Klerck, projectmanager op het gebied van energie en datamanagement, aangesteld. „We hebben contact met Hortivation, waar TNO ook bij betrokken is. Zij zijn bezig met een zogenoemde datarotonde. Dit is een ander deelgebied, maar waar er overlap is stemmen we af.”

De ontwikkeling van de technologie gebeurt door Inventeers. Dit bedrijf ontwikkelt hardware en software voor derden, heeft veel ervaring in de agrarische sector en is bekend met de gangbare protocollen. Samen hebben ze het doel om in Nederland de nieuwe wereldwijde standaard te ontwikkelen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster