Zodra de Sint het land uit is, zet Nederland massaal zijn kerstboom op en sieren kerstkansen menig voordeur. Maar waar komen deze gebruiken eigenlijk vandaan? Jan van Doesburg heeft hier gedegen onderzoek naar gedaan en hij kan als geen ander vertellen over de oorsprong van midwinterceremonies en versieringen. Lees hieronder zijn midwintervertelling.
Het was op een ijskoude dag, eeuwen voor het begin van de jaartelling. Een nomadenstam had tijdelijk halt gemaakt in onze toen nog onherbergzame Germaanse streken. Het was december en de toestand werd onhoudbaar. De voorraden die men in de afgelopen zomer vergaard had, waren al dramatisch geslonken. In de tenten van dierenhuid verlichtte een enkel waspitje de winternacht. Een vuurtje van sprokkelhout gaf wat warmte om de verkleumde leden op te warmen.
Door de harde winter was de omgeving onherbergzaam geworden, de grond was keihard en er was geen enkele kans om zaad aan de grond toe te vertrouwen. Laat staan het op te zien groeien, het te oogsten en te eten. Ronduit uitzichtloos. De bomen ontmanteld en kaal. Geen bloem of kruid voor genezing in het veld. Desolaat, depressief.