Vorige

Natuur & Milieu en Urgenda: handleiding gemeenten voor regulering middelen

Beeld
Facebook Urgenda

Urgenda en Natuur & Milieu hebben een gemeentelijke handleiding ‘Regulering Bestrijdingsmiddelen’ gemaakt. Hierin staan juridische handvatten en plichten waarmee gemeenten het gebruik van middelen of bepaalde intensief bespoten teelten willen verminderen, begrenzen of verbieden.

Volgens de organisaties hebben gemeenten een juridische plicht om hun burgers te beschermen én hebben daar ook juridische mogelijkheden toe, zo geven ze aan in een persbericht.

Aangeboden in Westerveld

De handleiding werd gisteren door bezorgde burgers overhandigd aan wethouder Renate Masselink van gemeente Westerveld. In deze gemeente stonden lelietelers en burgers meerdere keren tegenover elkaar in de rechtbank vanwege het middelengebruik. Anne de Vries van Natuur & Milieu vindt het tijd worden dat gemeenten hun burgers beter gaan beschermen ‘tegen gevaarlijke pesticiden’. „Zo voorkomen ze ook dat burgers tegenover telers in de rechtbank belanden.”

‘Gemeenten verantwoordelijk voor gezonde leefomgeving’

Volgens de milieuorganisaties kloppen bezorgde burgers tevergeefs aan bij gemeenten en verwijzen die laatsten vaak naar de provincie of Den Haag, maar die komen dan niet in actie. „Dat is onterecht, want gemeenten kunnen heel veel doen om hun burgers te beschermen”, zeggen Urgenda en Natuur & Milieu. Volgens hen zijn provincies primair verantwoordelijk voor schoon drinkwater en herstel van natuur. Gemeenten zijn volgens hen verantwoordelijkheid voor een gezonde leefomgeving voor burgers. Die rol kunnen de gemeenten pakken via twee verschillende rollen: de rol als bevoegd gezag en de rol als grondeigenaar.

Twee manieren

In de handleiding staat dat de gemeente als bevoegd gezag ofwel via het omgevingsplan of op een specifieke locatie maatwerk kan leveren op het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Het kan dan gaan om het aanwijzen van bufferzones, middelenverboden of teeltverboden. Ze noemt als voorbeeld dat niet-biologische bollenteelt door gemeenten kan worden uitgesloten, maar ook dat middelen met de hoogste milieubelastingnormen verboden kunnen worden. In de rol als verpachter of verkoper van grond kan de gemeente extra eisen stellen aan milieu, gezondheid en waterkwaliteit, aldus de milieuorganisaties.

Mede-ondersteuners

De opgestelde handleiding wordt ondersteunt door een brede coalitie van organisaties: AARDige Buren, De Bijenstichting, Caring Doctors, Greenpeace Nederland, Parkinson Vereniging, ParkinsonNL, Pesticide Action Network (PAN) Netherlands, De Vlinderstichting en Vogelbescherming Nederland.

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster