Onderzoekers en adviseurs waren een paar jaar geleden nog sceptisch. Als er genoeg lucht in substraat aanwezig is, dan voegen nanobubbels met zuurstof niets toe. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat nanobubbels en verhoogde zuurstofniveaus in het gietwater echt iets doen met de wortels. In de gerberateelt heeft driekwart van de telers een nanobubbelapparaat draaien. Ook in andere teelten en in het buitenland is er interesse.
Nanobubbels zijn booming, ziet Eugenie Dings, adviseur bij Flori Consult Group. „Een jaar of vijf geleden zijn veel gerberabedrijven gestabiliseerde waterstofperoxide of chloordioxide gaan gebruiken om de leidingen schoon te houden. Dat werkt goed, maar het is wel prijzig, want je moet steeds nieuwe peroxide kopen. Dat kost al snel 50 tot 75 cent per m2. Een apparaat dat nanobubbels aan het water toevoegt heeft weinig operationele kosten, want de zuurstof wordt uit de lucht gehaald.”
Bovendien zijn de reinigingsmiddelen als H2O2 en ClO2 eigenlijk te hard, vindt Dings. „Je probeert dan het leidingwerk schoon te krijgen met biociden, maar wil tegelijk de goede bacteriën en schimmels stimuleren. Zuurstof heeft een mildere werking, het stimuleert het microleven en heeft geen bijproducten, zoals zilver in gestabiliseerde waterstofperoxide. Dat is ook een mooi verhaal om uit te dragen naar de maatschappij.”