Vorige

Column Arne Bac, sectorspecialist tuinbouw bij Rabobank Nederland

Moeilijk groen doen als je rood staat

Tekst
Beeld
Vakblad Bloemisterij

Achterliggende weken heeft het energiedossier vaak aandacht gevraagd in mijn agenda. Gesprekken met verontruste ondernemers, contacten met Glastuinbouw Nederland, interviews met media, gesprekken met verschillende ministeries, allemaal met als rode draad: Wat kan je doen om het effect van de hoge energieprijzen te beperken? Een enorme lastige vraag om te beantwoorden in een wereld waar de energiemarkten worden gedomineerd door de invloed van geopolitiek. De oplossing ligt daarmee niet zomaar voor handen.

Het eerlijke verhaal is dan ook het echte verlossende antwoord er niet is. Glastuinbouw Nederland bood afgelopen vrijdag een brandbrief aan bij de drie verantwoordelijke ministeries. Doel om de korte en lange termijn uitdagingen van de sector goed voor het voetlicht te krijgen. Een brief waar een breed collectief eveneens haar handtekening onder zet, waaronder wij als Rabobank. Samen maak je tenslotte meer impact. 

Het is hartstikke begrijpelijk dat je als ondernemer wakker ligt van de huidige schommelingen in de energieprijzen. Vooral ook omdat de energietarieven voor 2022, 2023 en daarna historisch hoog zijn. Kostprijsverhogingen doorberekenen aan je afnemer is meestal geen sinecure. En jouw kostprijs is niet gelijk met je buurman die nog twee jaar zijn energieprijs heeft vastgeklikt. Wel of geen WKK, terug kunnen leveren aan het net, teelt kunnen vertragen, enzovoort, de verschillen zijn (te) groot om met één geluid naar buiten te komen. 

Er is zorg over zowel de korte als de lange termijn. Ik onderschrijf die zorg. Voor de korte termijn staat de betaalbaarheid van de energierekening bij bedrijven met aflopende energiecontracten onder druk. Ook bedrijven die al geïnvesteerd hebben in duurzame energiebronnen, zoals biomassa-installaties of aardwarmtebronnen, komen klem te zitten door de koppeling van SDE+ en de gasprijs. Echt een weeffout in de SDE regeling, wat mij betreft. Door deze optelsom staat de  haalbaarheid en betaalbaarheid van energietransitie op de tocht. Het is tenslotte moeilijk groen doen wanneer je rood staat.

In de brief die Adri Bom afgelopen vrijdag aanbood, wordt deze uitdaging scherp geadresseerd. Eén oplossing is uiteraard het ingrijpen van de overheid op de energiemarkten. We snappen ook, dat zal op dit moment niet haalbaar zijn. De oplossing moet daarom gevonden worden in een mix van extra instrumenten die voor jullie als ondernemers het beste werkt. Ik ben heel benieuwd waar Den Haag mee gaat komen. Ga echter als ondernemer hier niet te lang op wachten en zet zelf je eigen plan in de steigers. 

Want er zijn een paar dingen zeker de komende tijd:

• Het inzetten van gas als warmtebron heeft zijn langste tijd gehad;

• Elektrificatie van je energievoorziening is de norm;

• Alternatieve warmtebronnen (op welke wijze dan ook opgewekt) worden de nieuw basis warmtebron;

• En er is geen standaard oplossing, je zal het zelf moeten uitvinden.

Daarmee lijkt het wellicht wel of je op een onbekende onverlichte weg aan het koersen bent, maar is de stip op horizon wat mij betreft hartstikke helder: een klimaatvriendelijke sector met voldoende ruimte voor innovatie.

Vakblad voor de Bloemisterij 2, 2022

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster