Vorige

Miljarden euro’s extra voor aardwarmte

Beeld
Joef Sleegers

De komende jaren zal de productie van aardwarmte in Nederland naar verwachting flink groeien. Minstens 18 nieuwe projecten zullen worden ontwikkeld dankzij een exploitatiesubsidie van in totaal bijna 2 miljard euro. Dat maakte minister Jetten (Klimaat en Energie) begin mei bekend.

Met de bekendmaking telt het totaal aantal aardwarmteprojecten dat al gerealiseerd of vergevorderd is op tot meer dan 50. Gezamenlijk zullen ze kunnen voorzien in een duurzame warmteproductie vergelijkbaar met het verbruik van 7% van het aantal woningen in ons land. In de toekomst zal zelfs ongeveer 25% van de hele Nederlandse warmtevraag duurzaam ingevuld kunnen worden door aardwarmte.

Hans Bolscher, voorzitter van Geothermie Nederland, is blij met de ingezette groei: „Er is in Nederland de afgelopen jaren te veel aandacht uitgegaan naar elektriciteit. Je kunt niet heel Nederland duurzaam met elektriciteit verwarmen. We zien nu gelukkig een duidelijke kentering als het gaat om aandacht voor grootschalige duurzame warmteproductie.”

Om te zorgen dat de nieuwe en toekomstige aardwarmteprojecten snel tot productie komen en de doelstellingen voor 2030 worden gehaald is echter meer nodig dan geld alleen. Bolscher: „Er zijn bijvoorbeeld snel meer warmtenetten en oplossingen voor opslag nodig om de duurzaam opgewekte warmte daadwerkelijk te kunnen inzetten. Daarvoor is een gecoördineerde aanpak tussen overheden, geothermiebedrijven en andere betrokkenen nodig. Een speciale Taskforce onder leiding van het ministerie van EZK moet daarvoor gaan zorgen.”

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster