Steeds meer siertelers en importeurs zoeken naar verbetering bij het voorbehandelen van bloemen. Dat is haalbaar, ervaart men samen met de fabrikanten. Ook bij relatief kleine gewassen in de groep zomerbloemen. Een aanstaand verbod op aluminiumsulfaat in voorbehandelingsmiddelen versterkt het aantal testen en verificatieonderzoeken met alternatieven.
Aconitum, Celosia caracas en phlox. Het zijn drie gewassen in de categorie zomerbloemen waarvoor Wim Ruts momenteel namens Florissant testen doet op het gebied van voorbehandeling. Zijn werkgever is, getuige het aantal verificatieonderzoeken bij Royal FloraHolland, van de vier fabrikanten in Nederland het meest actief met het toelaten van voorbehandelingsmiddelen voor zomerbloemen. Is de uitkomst positief – het middel zorgt ervoor dat het vaasleven minimaal 20% verbetert ten opzichte van schoon water – dan komt het in de VBN-lijst met middelen voor verplicht voorbehandelen bij veilingaanvoer. Voor de meeste zomerbloemen staan er nu vaak alleen nog chloorhoudende middelen op waarmee een teler kan voldoen aan de verplichte voorbehandeling van zijn gewas.
Individuele telers, telersgroepen en veredelaars schakelen Ruts in. Niet alleen vanuit Nederland en ook niet alleen voor aanvoer van de bloemen bij Royal FloraHolland. „Verzoeken komen overal vandaan en hebben verschillende achtergronden. Soms wil een veredelaar weten in welke mate en met welk middel het vaasleven van een nieuwe cultivar is te verbeteren. Het komt ook voor dat een teler niet langer eerst de zilverhoudende Florissant 100 wil gebruiken tegen ethyleen en daarna de verplichte VBN-voorbehandeling van dat gewas met Florissant 520. Kan het niet in een keer met Florissant 810, vraagt zo’n teler zich af.”