Vorige

Royal FloraHolland in november

Lockdowns tarten bloemenhandel

Beeld
Shutterstock

In november moesten bloemenwinkels in een aantal belangrijke afzetmarkten voor bloemen en planten hun deuren van overheidswege sluiten. Dat had een weerslag op de prijzen voor een deel van de sierteeltproducten die kwekers via Royal FloraHolland verhandelden.

Franse bloemisten moesten begin november dicht. Supermarkten en tuincentra met een grotere oppervlakte dan 400 m2 mochten ook geen bloemen en planten meer verkopen. Ook Engelse bloemisten gingen dicht. Half november volgde Oostenrijk. Bloemisten mochten niet langer open zijn en ook andere winkels werd alleen toegestaan essentiële goederen te verkopen. Bloemen en planten vallen daar niet onder. In andere landen worden mensen door coronamaatregelen ontmoedigd de straat op te gaan. Een deel van de afzet viel hierdoor weg. Een deel van de producten die kwekers via Royal FloraHolland werd geraakt.

Aanvoerregulering

Royal FloraHolland zag zich genoodzaakt om voor gerbera, potroos en potchrysant tijdelijk de aanvoerregulering in te voeren. Het kon niet voorkomen dat de prijs van gerbera wegzakte. Voor -8,6% minder stuks betaalden kopers een kleine 25% lagere prijs. De middenprijs kwam uit op 13 cent. Een kanttekening daarbij is dat gerbera het vorig jaar met een middenprijs van 18 cent goed deed.

Ook troschrysant deed het niet goed. De gemiddelde prijs viel 29,3% lager uit dan in november 2019. Pluizers deden het met 53 cent (+10,2) beter. Hydrangea deed het veel beter dan in 2019. Vorig jaar was er een forse prijsdaling door een flink hogere aanvoer.

Cymbidium heeft het nog altijd moeilijk. Wereldwijd zijn er weinig evenementen en verre markten liggen op hun gat. Luchtvracht is duur. Ten opzichte van vorig jaar lag de gemiddelde prijs (€2,06) ruim 23% lager. De gemiddelde prijs voor alle bloemen kwam 2,6% lager uit op 26 cent.

Wisselend beeld

Ook bij planten een wisselend beeld. De prijs voor potroos lag ondanks de tijdelijke regulering 3 cent lager dan vorig jaar. Potchrysant komt in november niet in de top 15 voor. Kerstster leverde gemiddeld €1,13 (+1,3%) op. Phalaenopis deed gemiddeld €3,44 (-6,9%). Nummer 3 amaryllis deed het met een prijs van €2,18 goed. Voor alle planten werd over 21 veildagen (net zoveel als vorig jaar) gemiddeld €1,68 betaald. Dat is 1% meer dan in 2019.

Ook tuinplanten deden het gemiddeld beter. De prijs van €1,50 was bijna 7% hoger. Nummer 1 helleborus leverde iets in. Nummers 2 en 3, picea en chamaecyparis haalden een fors hogere prijs.

Vakblad voor de Bloemisterij 49, 2020

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster