De aanvoer van lisianthus is de laatste jaren langzaam gegroeid en de prijs heeft dat goed kunnen bijhouden. De bloem is onverminderd populair. Maar de hoge energiekosten zetten de teelt onder druk. De kostprijs van een steel is sterk gestegen, en het ziet er niet naar uit dat de gasprijs snel gaat dalen. Minder energie gebruiken en inboeten op de kwaliteit is voor de kwekers geen optie. Is de teelt in de toekomst nog wel rendabel te rekenen?
Hoe is de stemming in de lisianthusteelt? „Dat ligt eraan op welk moment je het vraagt”, zegt Daniël Jonker, productmanager bij vermeerderaar Florensis Cut Flowers. „De stemming vliegt op en neer met de energieprijzen. Onder telers heerst vertwijfeling. Maar tot nu toe is het vooral ’roer recht houden en blijven gaan’.” De meeste bestellingen bij de vermeerderaars lopen dus gewoon door. „Voor de bloemendagen wil men toch aantallen oogsten.”
Veel last van hoge gasprijs
Van alle kasteelten heeft lisianthus het meeste last van de hoge gasprijs. Per vierkante meter wordt circa 100 kuub gas verstookt, waarvan 75 m3 voor de teelt en 25 m3 voor het stomen. Daarnaast wordt 750 kWh aan elektriciteit ingekocht. Bij een gasprijs van €1 kost de teelt alleen al aan energie bijna €250 per m2. „Als de gasprijs in die buurt blijft hangen, is dat het einde van de teelt”, voorspelt adviseur Dirk Jan Binnendijk. „Er zijn dan trouwens wel meer jaarrondteelten waarvoor het doek valt.”