Omdat niet uit te sluiten is dat er gevolgen van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn voor Natura2000-gebieden, is land- en tuinbouw in Nederland nu onmogelijk. Zo ziet akkerbouwer en leliekweker Dirk Mestemaker in Vledder de praktijk na de uitspraak van de Raad van State over de lelieteelt in Drenthe. „Nergens is vastgelegd wat de afstand tot een natuurgebied moet zijn. Zolang er iets gemeten kan worden, is er een gevolg van middelengebruik. Niemand kan dus spuiten zonder natuurvergunning”, concludeert hij.
Akkerbouwer Mestemaker teelt met zijn bedrijf De Middenweg BV in Vledder lelies op contract. Hij werd het mikpunt van Milieudefensie, toen hij in 2018 van plan was voor Lily Company lelies te telen op vijf percelen bij Natura2000-gebied Holtingerveld. De milieu-actiegroep stelde dat een natuurvergunning verplicht is bij gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de buurt van een natuurgebied en eiste dat Drenthe zou handhaven. De provincie werd daar in 2021 door de rechter toe gedwongen, maar liet het bij een waarschuwing voor de akkerbouwer. Milieudefensie bracht de zaak daarop voor de Raad van State en won.
Mestemaker: „Het is eigenlijk een zaak tussen de provincie Drenthe en Milieudefensie, maar de lelies die ik teelde werden de inzet.” De akkerbouwer zag zich genoodzaakt een advocaat in de arm te nemen. „Dat kostte mij zo'n tienduizend euro. Ik heb nog geïnformeerd of de KAVB zich niet in deze zaak wilde mengen, maar die zag er toen niets spannends in.” De akkerbouwer is overigens geen lid van de belangenbehartiger.