Ondanks technische tegenvallers gaat de ontwikkeling van aardwarmte in Zuid-Holland gestaag door. In de rest van Nederland is het beeld somberder. Om de ontwikkeling vlot te trekken, lijkt een nieuwe aanpak nodig bleek op een congres van Energie Beheer Nederland, vorige maand in Utrecht. Met name de overheid zou een grotere rol kunnen spelen.
Aardwarmteprojecten brengen vaak grote risico’s met zich mee, waardoor de groei achterblijft. Ook in de glastuinbouw zit het nogal eens tegen. De installatie voor ondiepe aardwarmte bij Greenbrothers in Zevenbergen werd afgebroken na technische problemen en een rechtszaak over aansprakelijkheid. In Middenmeer werd een van de boringen gestaakt. En telers in Erica zagen recent af van geothermie vanwege onzekerheid.
Het ministerie van Economische Zaken heeft Energie Beheer Nederland (EBN) aangewezen om aardwarmte te stimuleren. Bij elk nieuw project is EBN aandeelhouder. De dienst doet ook proefboringen in gebieden waar weinig bekend is van de ondergrond. Zo’n proefboring lijkt op een echte boring, maar is alleen bedoeld om data te verzamelen. Daarna wordt de put dichtgegooid, ook als deze goede warmtecapaciteit heeft. Dat lijkt verspilling. De putten zijn echter niet ingesteld op warmtewinning, maar op onderzoek, zegt een woordvoerder. Toch denkt een deel van de aardwarmtebranche dat de overheid ook best commerciële boringen naar zich toe kan trekken. Bij een geslaagde boring kan de overheid de concessies veilen.