Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een sensor voor. Je kan er veel mee bereiken. Echter, meten is niet altijd hetzelfde als weten. Maar met kunstmatige intelligentie wordt het mogelijk om zelfs een brij aan complexe data te interpreteren en er actie op te ondernemen. Dat kan concrete voordelen opleveren, bleek op een middag van Delphy Improvement Centre, Glastuinbouw Nederland en Stichting Control in Food & Flowers.
De bijeenkomst over sensoren bij Delphy Improvement Centre was snel volgeboekt. Blijkbaar wordt meten steeds meer gezien als een manier om de teelt te optimaliseren. Bekend zijn sensoren om pH, EC, temperatuur, RV, PAR en uitstraling te meten. Dat is echter een fractie van de mogelijkheden, bleek 26 januari, waar zo’n dertig telers aanwezig waren. Die middag over sensoren is onderdeel van het project ’Versnellen Groene Digitalisering Glastuinbouw’. Een groot deel ging over gewasoverstijgende onderzoeken, gefinancierd vanuit KijK (‘Kennis in je Kas’).
„Het doel is niet om zoveel mogelijk sensoren in de kas te hangen”, zegt Liesbeth Nijs, themaspecialist Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland, „maar wel genoeg om de teelt te optimaliseren.”