Zachte winter l Ook in het laatste weken van het oude jaar liet de echte winter het nog steeds afweten. Relatief hoge temperaturen en korte dagen maken het klimaat regelen niet eenvoudig. Naast een vroege bloei zijn in sommige gewassen schimmelaandoeningen waarneembaar zoals bladvlekken, botrytis, phytophthora en pythium. Bijna al deze aandoeningen zijn vaak secundair, het relatief warme weer laat weinig ruimte voor een goede klimaatsturing en vermindert mogelijkheden tot het activeren van het klimaat.
Ventileren l Koudgekweekte gewassen als primula, violen, myosotis en bellis altijd goed ventileren; laat indien mogelijk ventilatoren draaien. Er is vaak nog een klein verschil tussen binnen- en buitentemperatuur en in zo’n geval is het mogelijk om vocht af te voeren.
Watergeven en gewasbescherming uitvoeren op dagen dat het wat winderig en zonnig is, zodat het gewas niet te lang nat blijft. Voor de gewasbescherming is het beste om een preventief schema aan te houden. De beste preventie is vooral niet te nat te telen. Laat het gewas goed droog trekken, voordat water wordt gegeven. Bij een aantasting stevig spuiten/aangieten met een fungicide.
Remmen l Door het relatief warme weer zijn de gewassen allemaal wat mals gegroeid en is stevig remmen aan te bevelen. Nu is het beste te remmen met een mix van middelen om zo het gewas onder controle te houden. Gebruik hiervoor Alar en voeg dan naar behoefte Bonzi aan toe. Om te voorkomen dat het gewas te vaak nat is, is het beter wat hoger te doseren en de spuitfrequentie te verlagen. Wel oppassen dat het gewas niet te ’vast gezet’ wordt en dus te klein blijft. De concentratie is afhankelijk van gewas en ras.