Het structureel kleinere aanbod van seringen kan juist doordat er minder aanvoerders zijn sneller uit balans raken. De prijsvorming gaat de laatste jaren naar een voldoende en er blijft perspectief voor deze snijheester.
De vraag varieert met de prijs en het is door de lockdowns extra lastig, maar de verkoop loopt nu ook weer lekker door”, signaleerde Arno van der Meer van FleuraMetz in de week voor Valentijn voor de seringenmarkt. „Het is goed om exclusieve bloemen als seringen in het pakket te hebben. Zeker nu ze iets rijper worden aangeboden”, geeft Eddy van den Eykel van Hoven & de Mooij aan. „Maar afgezet tegen andere bloemen zijn ze nog vaak te duur”, aldus Kai Been van Flower Direct.
Het veilingaanbod van nog zo’n vijftien seringenkwekers in Aalsmeer kromp afgelopen seizoen (oktober tot en met mei) met 23% tot 2,3 miljoen stelen. De middenprijs pluste 7 cent tot €1,17 per stuk. Dat komt ook doordat er, bij aanvoerregulatie door coronamaatregelen, minder A2-kwaliteit was. Het voortschrijdend tienjaarlijks gemiddelde steeg met 5,5 cent tot 91,5 cent per steel. Dat duidt op marktperspectief, dat ook wordt gevoed door jonge instappende telers. Én versterking van het assortiment, ook in de hoofdkleur wit.