Supermarkten gaan duurzaamheid naar een hoger basisniveau tillen, en daar boeren en tuinders extra voor betalen. Dat is niet de enige verandering die eraan komt. Eerst geldt die omslag alleen voor voedingsmiddelen, later volgt de sierteelt, verwacht Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.
Het opendraaien van het flesje water gaat makkelijk, maar het dopje helemaal lostrekken kost flink wat kracht. „Hoho, dat moet er aan blijven”, roept Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). „We hebben ons best gedaan om dit zo voor elkaar te krijgen.” Deze dop zit nog niet op elke plastic fles, maar gaat wel de standaard worden, net als het lipje dat al jaren vastzit aan het blikje. Het is een kleine stap in de strijd tegen zwerfafval.
Als het gaat om milieubewustzijn hebben supermarkten geen smetteloze reputatie. Ze krijgen nogal eens het verwijt dat ze hun afnemers allerlei eisen opleggen, terwijl ze daar weinig of geen vergoeding tegenover stellen. ’De burger heeft zijn mond vol van duurzaamheid, maar heeft er geen cent voor over’, luidt dan het verweer.