Het kabinet laat de mogelijkheden onderzoeken om meer collectief te doen in de agrarische sector, bijvoorbeeld door de productschappen in een nieuwe vorm op te richten. De reden is dat veel wetgeving niet aansluit bij de praktijk. Maar is daar nog wel behoefte aan? De schappen werden niet voor niets afgeschaft. Net als tien jaar geleden wordt daar verschillend over gedacht. Maar de tijden zijn veranderd.
Tien jaar geleden is het Productschap Tuinbouw opgeheven, tegelijk met alle andere schappen. Er was onvrede onder grote groepen telers, die vonden dat er niets nuttigs werd gedaan met de heffingen. Sommige sectoren, zoals de akkerbouw en de glastuinbouw, namen zelf een aantal taken over. In andere sectoren gebeurde niets collectiefs meer.
In het Regeerprogramma dat onlangs werd gepresenteerd, doken de productschappen weer op. „We onderzoeken hoe we de uitvoering dichter bij de ondernemer kunnen versterken, door producenten-of brancheorganisaties meer mogelijkheden te bieden voor het algemeen verbindend verklaren van collectieve afspraken, of dat productschappen 2.0 wenselijk zijn.”