Vorige

Kabinet presenteert nieuw regeerakkoord

Tekst
Beeld
Shutterstock

Het kabinet-Schoof zet in op strenger beleid bij arbeidsmigratie en ruimte om te ondernemen voor agrarische bedrijven. Dat valt te lezen in het regeerakkoord dat vrijdag 13 september openbaar werd. Het gebiedsplan NPLG verdwijnt, maar de Bossenstrategie blijft.

Arbeidsmigratie

De regering wil een gerichter beleid voeren wat betreft arbeidsmigratie. Daarbij wordt vooral ingezet op misstanden met buitenlandse flexwerkers aanpakken en een einde maken aan malafide uitzendbureau’s. Maatregelen die hiertoe worden genoemd, zijn bepaalde sectoren een inleenverbod van uitzendkrachten kunnen opleggen en bedrijven een minimaal percentage eigen personeel laten aannnemen.

Daarbij wordt wel een nuance geplaatst wat betreft arbeidsmiganten die langere tijd in Nederland werken: „We stimuleren de duurzame inzetbaarheid van arbeidsmigranten die hier langer of permanent blijven en zo ook hun participatie in den brede in de samenleving.”

Woningbouw

De plannen van het vorige kabinet om 100 duizend woningen per jaar te bouwen zijn overgenomen in het nieuwe regeerakkoord. Het kabinet wijst zelf grootschalige woningbouwlocaties aan, en geeft daarnaast lokale overheden de opdracht om voldoende aanvullende ruimte te vinden voor woningbouw. Nadrukkelijk wordt genoemd dat er zowel binnen als buiten de bebouwde omgeving wordt gezocht naar woningbouwlocaties.

Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur

Op het gebied van het ministerie van LVVN stelt de regering dat boeren en tuinders ruimte moeten krijgen om te ondernemen en innoveren. Er wordt ingezet op up-to-date groen onderwijs, en komen kennis- en innovatieprogramma’s en per 2025 wordt een innovatieprogramma opgezet met de naam ’Robots naar de boerenpraktijk’.

Aan alle vormen van kalenderlandbouw komt een einde. Waar wel datums voor gesteld worden, wil de regering deze zo flexibel mogelijk handhaven.

Zoals eerder aangegeven verdwijnt het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). In plaats daarvan wil het kabinet een ’uitvoeringsgerichte en gebiedsspecifieke aanpak’ ontwikkelen die zo gespecificeerd mogelijk wordt afgestemd op waaraan in betreffende gebieden behoefte is. De eerste schets van deze aanpak wil het kabinet nog dit jaar naar de Tweede Kamer sturen.

Bij toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen respecteert de regering Europese en nationale toelatingen van de daartoe aangewezen en bevoegde instanties. Normoverschrijdingen worden net als het landelijk gebied an sich lokaal aangepakt. Het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 wordt verder uitgevoerd.

De regering staat voor beheer van ’robuuste natuurgebieden’, mede in het kader van de Natuurherstelwet die moet worden vormgegeven. Wel wil kabinet-Schoof wijzigingen aanbrengen wat het Natura2000-gebieden aangaat. De gemeten staat van de natuur moet leidend worden en ’stikstof’ mag niet langer de enige graadmeter zijn. Natura2000-doelen moeten makkelijker kunnen worden aangepast. Indien nodig zal de regering hiertoe een verzoek indienen bij de Europese Commissie.

De Bossenstrategie blijft in stand en wordt dus losgekoppeld van het NPLG dat wordt afgeschaft. Groenblauwe-dooradering en Agroforestry en ecosysteemdiensten dragen daarnaast bij aan alternatieve verdienmodellen voor de landbouw.

Economie

De regering wil voor bedrijven regeldruk verlagen en lastendruk verminderen. Zo wordt de vorig jaar ingevoerde verlaging van de mkb-winstvrijstelling teruggedraaid. De verhoging van de Energiebelasting wordt eveneens teruggedraaid.

De afname van regeldruk moet voor bedrijven nog tijdens deze kabinetsperiode merkbaar zijn.

De regering zet zich in voor versterking van de interne Europese markt en het wegnemen van ’ongerechtvaardigde belemmeringen’ in de markt.

Klimaat en Energie

Bestaand klimaat- en energiebeleid blijft grotendeels in stand. De regering blijft ernaar streven dat Nederland in 2050 klimaatneutraal is. Wel worden er als het aan het kabinet ligt twee kerncenttrales nieuw gebouwd. De landelijke klimaatopgave voor de landbouw wordt waar nodig en mogelijk doorvertaald naar bedrijfsspecifieke en gebiedsspecifieke doelen.

Het kabinet wil meer inzetten op klimaatadaptatie en het aanpassen op weersextremen. Hiervoor worden meerdere planne opgesteld. In 2026 komt het kabinet met een beleidsprogramma
‘Bodem, Ondergrond en Grondwater’ zodat bodems klimaatbestendiger zijn.

In 2027 wil de regering plannen presenteren voor de verdeling van water tussen bijvoorbeeld landbouw en drinkwaterbedrijven. Uitspoeling van mest en gewasbeschermingsmiddelen worden met de landbouwsector samen tegengegaan. De stikstof- en fosfaatnormen in oppervlaktewater worden in lijn gebracht met omringende landen.

Onderwijs

Er komt meer aandacht voor het belang van mbo-opleidingen. Het ontwikkelen van Leven Lang Ontwikkelen-programma’s om mensen om te scholen wordt gestimuleerd en makkelijker gemaakt.

Europa

Nederland zal zich kritisch opstellen in de Europese Unie en nadrukkelijk het belang van Nederland vooropstellen als nieuwe wetten en voorstellen besproken worden. Het effect van nieuwe Europese regels op Nederland wordt in de gaten gehouden. Waar mogelijk sluit Nederland afspraken met EU-lidstaten zonder tussenkomst van de EU.

Op meerdere beleidsvlakken hanteert de regering het uitgangspunt ’geen nationale koppen op Europees beleid’. Hiermee wordt bedoeld om Europese regels als zodanig in Nederland te laten gelden, zonder op basis daarvan als landelijke politiek nog wetten en regels aan toe te voegen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster