Vorige

Fleur van den Berg

’Jongeren zijn vooral gevoelig voor gezellige bedrijfssfeer’ 

Beeld
Vidiphoto | Peter van Leth

Als één ding als een paal boven water staat, is dat Fleur van den Berg later een tuinbouwbedrijf gaat runnen. Liefst dat van haar ouders, desnoods een geheel nieuw eigen bedrijf. Op haar 18e is ze al een behoorlijk ondernemende tante met een ’eigen’ bedrijf dat kerstbomen verkoopt en door het organiseren van ’Kerst in de kas by night’.

Tijdens de gewasbijeenkomst Poinsettia van Glastuinbouw Nederland medio januari stond de 18-jarige Fleur van de Berg op het programma met de lezing ’lokaal poinsettia promoten’. Ze vertelde over het evenement ’Kerst in de kas by night’ dat ze op 25 november 2023 organiseerde op het potplantenbedrijf van haar ouders Tom en Marjanne van den Berg. Het werd uiteindelijk een soort ’Kom in de Kas in de winter’ met veel informatie over de teelt en de sector in een gezellige sfeer met allerlei kraampjes terwijl op de achtergrond koren, omringd met kerststerren, kerstliederen zongen. 

Fleur van den Berg hield een presentatie op de Poinsettiadag.


Haar boodschap: reclame maken voor een gewas hoeft geen kapitalen te kosten en niet per se landelijk georganiseerd. Haar lokale evenement pakte met meer dan 2.000 enthousiaste bezoekers zeer geslaagd uit. Het vroeg wel veel tijd en energie.

Brede interesse

De sector boeit haar enorm en ze heeft zeker de intentie om in het bedrijf van haar ouders te stappen of wellicht een eigen bedrijf te beginnen. Daarom volgt ze ook de opleiding Teelt en Techniek aan de Yuverta in Geldermalsen, waarbij ze een dag per week stage loopt. Ze doet achtereenvolgens ervaring op in de chrysanten, orchideeën, gerbera’s, aardbeien en momenteel in de tropische kamerplanten. „Allemaal leuk en aardig, maar nadat ik bij vijf kwekers stage had gelopen, leek het mij wel interessant en goed om alles eens een keertje vanaf de andere kant te zien bij veiling Plantion in Ede.”

Hier was de school het niet helemaal mee eens, omdat dit geen kas is waar iets wordt geteeld. „Wij thuis vonden het nogal apart. Na vele gesprekken met school zijn we tot een compromis gekomen. Stage lopen bij Plantion werd toegestaan, maar daar moest wel een extra opdracht tegenover staan.” 

Fleur dacht gelijk groots: waarom geen evenement? „Het leek mij een super mooi gezicht om iets met de kerststerren te doen. Het is altijd zo’n mooi plaatje, alles helemaal mooi rood.”  

Het leek Fleur van den Berg een goed idee om een lokaal evenement tussen de kerststerren te organiseren. „Het is altijd zo’n mooi plaatje, alles helemaal mooi rood.”  


Desnoods eigen bedrijf

Van jongs af aan heeft Fleur veel plezier beleefd aan meewerken in de kas. Ze doet het met enthousiasme, uit eigen beweging. Ze wil niets liever dan toetreden tot het bedrijf en voortzetten wat haar ouders als eerste generatie hebben opgebouwd. Die toekomst ziet ze niet gauw in duigen vallen, maar mocht het onverhoopt niet doorgaan begint ze desnoods een eigen bedrijf.

Of zus Anouk (12 jaar) en broer Ludo (16 jaar) in haar voetsporen treden, weet grote zus niet. „Samen met hen of met mijn vriend het bedrijf overnemen, lijkt me een leuk vooruitzicht. Ludo’s passie ligt echter vooralsnog volledig bij de techniek; hij zou op dat vlak altijd mijn steun en toeverlaat zijn. Anouk teelt met vriendinnen in een kleine kas van 0,3 ha groenten die ze in de huiswinkel verkoopt. Of ze met deze groene vingers ook later iets wil doen, is nu begrijpelijk volstrekt onduidelijk.”

Bedrijfsvoering boeiend

Aan het eind van het jaar zit haar groene mbo-opleiding erop. Ze gaat dan een vervolgopleiding op hbo-niveau in deeltijd volgen. Iets van bedrijfskunde, marketing of communicatie, als het maar zinvol is voor het bedrijf. De overige vier dagen gaat ze aan de slag op een van haar stagebedrijven. Bij elk bedrijf kan ze terecht, maar haar keuze is nog niet definitief bepaald. „Eerst buiten de deur kijken, adviseren ook mijn ouders. En met deze ervaring breng je ook frisse ideeën in het bedrijf.”

Bij andere bedrijven is het niet zozeer de teelt die Fleur het meest boeit, maar vooral de bedrijfsvoering. „De teelt van verschillende gewassen kent veel overeenkomsten, dus die ken je zo langzamerhand wel. De wijze waarop bedrijven worden geleid is veel diverser en boeiender. Vooral de sfeer die er heerst, vind ik belangrijk omdat personeel het belangrijkste kapitaal is van het bedrijf.”

Vooral tuinbouwvrienden

Fleur werkt in al haar vrije tijd mee in het bedrijf. Ze heeft vaak de leiding over de scholierengroepen in de vakanties en op de zaterdagen. Ze constateert duidelijk twee soorten groepen onder jongeren: een groep die puur voor het geld werkt en een groep waarbij sfeer en gezelligheid meer de drijfveren zijn. „Sommige ’geldverdieners’ zijn te enthousiasmeren en gaan tot de vaste kern van scholieren behoren. Een kern die de schouders eronder wil zetten en overuren wil maken als dat incidenteel nodig is.”

Haar vriendengroep bestaat voornamelijk uit jongeren waarvan de ouders een agrarisch bedrijf runnen. „Bij hen hoef je niet elke keer tekst en uitleg te geven waarom je ’s avonds en in het weekend werkt en vaak geen tijd hebt voor andere activiteiten. Als daar geen begrip voor is, begint dat op een gegeven moment te irriteren.”

Eigen bedrijf

Iemand die duidelijk enthousiast is geworden van werken bij potplantenkwekerij Van den Berg Est is Koen, de vriend van Fleur. Zes jaar geleden is hij begonnen; de liefde bloeide twee jaar later op. Koen komt niet uit een tuindersfamilie; zijn vader zit in de groentehandel. De sfeer tussen de planten was zo goed dat zijn interesse in planten groeide en leidde tot de studie Plantenwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. 

Samen zijn ze drie jaar geleden kerstbomen gaan verkopen, in de regio, die aan huis worden afgeleverd. De zestig exemplaren in het eerste jaar zijn inmiddels uitgegroeid tot bijna 200 variërend in lengte van 30 cm tot 3 m. Volgend jaar worden hoogtes tot 6 m aangeboden en als het goed is onder een eigen bedrijfsnaam. „We werden voor gek verklaard, maar passie voor uitdagingen en ondernemen zit in ons bloed. Zie waar dat toe kan leiden”, besluit Fleur met enige trots.

Fleur van den Berg

leeftijd 18 jaar

bedrijf ouders Van den Berg-Est in Est

gewas hortensia, kerststerren en eenjarige hangplanten  

betrokkenheid bedrijf Fleur werkt als allround medewerker in de avonden, het weekend en alle vakanties thuis op het bedrijf. 

2017 Op de Trade Fair Aalsmeer assisteert Fleur haar ouders Tom en Marjanne die in de stand hun tuinhortensia’s promoten onder de nieuwe naam Fleurig Est die vernoemd zijn naar haar.

2021-2024 Opleiding Teelt en Techniek aan de Yuverta in Geldermalsen. Fleur zit nu in het examenjaar: vier dagen in de week op school en een dag stage lopen. 

2023 Fleur organiseert in het kader van haar opleiding het evenement ’Kerst in de kas by night’. 

Vakblad voor de Bloemisterij 3, 2024

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster