Vorige

’Start-ups zijn nog te onbekend met tuinbouw’

Beeld
Hans Neefjes

Het HortiScience Innovation Center (HIC) is een samenwerking tussen Wageningen University & Research (WUR), Delphy, StartLife, Yes!Delft en de gemeente Lansingerland. Evert Jaap Lugt is kwartiermaker van het HIC, dat startups aan tuinbouw wil koppelen.

Waarom het HIC?

De gemeente Lansingerland wil de innovatiekracht van de glastuinbouwsector breed uitdragen, zowel nationaal als internationaal. Ze voorziet dat start-ups met een technische achtergrond daarbij een belangrijke rol gaan spelen. Die start-ups zijn nog veel te onbekend met de tuinbouw, terwijl er voor hen veel kansen liggen. Daar gaat het HIC als verbinder een rol in spelen. Officieel beginnen we 1 januari 2025, maar we praten nu al met diverse partijen. Dat zijn onder andere bedrijven die vragen welke technische start-ups er bij HIC aangesloten zijn en wat voor samenwerkingen er mogelijk zijn.

Wat is het doel van het HIC?

Het doel is te komen tot een internationaal erkend expertise- en innovatiecentrum in de glastuinbouwsector. Daarbij denkt Lansingerland overigens ook aan samenwerking met het World Horti Center in Westland en het Dutch Fresh Port in Ridderkerk, wat het grootste AGF-cluster van Nederland is. Met het Delphy Improvement Centre en WUR heeft Lansingerland in Bleiswijk twee belangrijke kenniscentra in haar gemeente. Uniek is de samenwerking met StartLife en Yes!Delft.

De eerste is een zogenoemde food & agri ’incubator & accelerator’ die gevestigd is op Wageningen Campus. Startlife steunde al meer dan 200 start-ups die technologische innovaties op het gebied van voedsel en landbouw ontwikkelen. Yes!Delft is vergelijkbaar met Startlife, maar dan voor techneuten die een link hebben met de Technische Universiteit Delft. Ik was directeur bij Yes!Delft en had daar toen 140 start-ups. Daarvan deden er drie iets met tuinbouw.”

Hoe verklaar je die lage interesse voor tuinbouw?

„Onbekendheid met die sector. In die drie start-ups die wel iets met tuinbouw deden, zaten mensen die de sector kenden van thuis of door vakantiewerk. De tuinbouw biedt echter veel kansen voor techneuten. Sterker, er is grote behoefte aan technische kennis, op allerlei vlakken.”

Hoe gaat HIC start-ups helpen?

„Dat is tweeledig. We gaan ze bekend maken met de tuinbouw en leren hoe een kas in elkaar zit, hoe planten groeien et cetera. Dat deel kunnen we via het Delphy Improvement Centre en WUR heel goed faciliteren. Daarnaast gaan we start-ups helpen bij allerlei andere zaken die op hun pad komen en nodig zijn. Denk aan financiering en het maken van een ondernemersplan. Het blijft een uitdaging om van start-up door te groeien tot een scale-up, maar een goede start is en blijft een belangrijke basis. Daar wil het HIC bij helpen.”

Wat is jouw rol bij het HIC?

„Als kwartiermaker zal ik me inzetten voor de verdere groei van het HIC. Daarvoor heeft het HIC ook een gratis expert platform dat start-ups in contact brengt met onderzoekers en ondernemers in de tuinbouw. In principe kunnen we de komende drie jaar aan de slag. Naast de vijf oprichters zijn er namelijk nog meer partijen bij het HIC betrokken, ook private partijen.

Vakblad voor de Bloemisterij 24, 2024

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster