Al een paar jaar daalt het aantal verkochte ornithogalums, volgens data van Royal FloraHolland. Het lagere aanbod komt dit jaar mede door het weer: de teelt ligt in Nederland twee weken achter op schema.
Met het soort Arabicum gaat het nog goed, volgens inkoper Bert Imthorn van Floris Holland. „Na de import uit Spanje en Zuid-Frankrijk is er weer Nederlandse handel: hoewel er maar één Nederlandse teler is die veilt.” Het assortiment is door deze krimpende markt niet groot, aldus Jaap Monster, inkoper bij Hoven & De Mooij. „Alleen de Arabicum is er inderdaad. Het ziet ernaar uit dat deze handel is bewaard, daar zijn de prijzen ook naar. Alles naar zijn waarde.” Monster noemt het jammer dat er nog zo weinig kleurtjes en soortjes van ornithogalum zijn. „De oranje of de gele zie je niet. Toch wordt ernaar gevraagd.” Dat bloemen worden bewaard, spreekt de Ron de Bruin van de enige Nederlandse ornithogalumteler J.M. van Berkel pertinent tegen. „Nee hoor, alles is vers. Ik snap wel waar dit verhaal vandaan komt, de korte lengtes waren even van mindere kwaliteit, die hingen een beetje. Maar vers waren ze zeker. We hebben geen voorraad.”
J.M. van Berkel is niet van plan te stoppen met ornithogalum. De Bruin: „Wij blijven ze telen. Door het weer lopen we wel twee weken achter op vorig jaar. Op dit moment is er een flinke oogst.” Van buitenlandse concurrentie zegt De Bruin geen last te hebben. „Import komt in dozen binnen en die hebben allemaal kromme nekken. Wij transporteren op karren en daarom leveren we rechte bossen. De Hollandse brengen altijd meer op.” Dat andere telers er de brui aan hebben gegeven, ligt volgens De Bruin niet aan de teelt. „Ik denk dat dat te maken heeft met de kosten. Alles wordt alleen maar duurder.”