Vorige

Hoge vuurdruk, maar TBV grootste probleem

Beeld
Yorick van Leeuwen

Er zijn dit seizoen al vroege aantastingen van vuur zichtbaar. Vooral het late segment dat nog niet gekopt is, vertoont spetters op de bloemen, zo ziet Yorick van Leeuwen van CNB Teeltadvies. Dat kan zich in het gewas gaan doorzetten. Het TBV-virus ziet Van Leeuwen dit seizoen echter als een veel groter probleem.

De vuurdruk is dit seizoen vanwege de vele natte dagen flink hoog. Van Leeuwen: “Er zijn vroege aantastingen zichtbaar van vuur, soms door de combinatie met helsvuur. Deze week gaat het hard omdat het koppen wordt vertraagd, maar de bloemen wel snel afrijpen.” Hij ziet vooral een gigantische druk bij het late segment waar de koppen vaak nog op staan: Strong Gold, Strong Love en Tresor. Daar zitten veel spetters op de bloemen en dat kan zich in het gewas gaan doorzetten. “Als de bloemdekbladeren na het koppen in de oksels van het blad vallen, geeft dat een verhoogde infectiedruk.”

‘Hoeft geen opbrengst te kosten’

Toch verwacht Van Leeuwen dat er in de gangbare teelt door de hoge vuurdruk niet veel opbrengstderving zal zijn. “Hier en daar zal in sommige hoeken wat wegvallen.” Over het algemeen is het middelenpakket tegen vuur nog behoorlijk breed en hij verwacht dat als kwekers de goede momenten kiezen om te spuiten, het meevalt. “Als je kunt spuiten, hoeft het geen opbrengst te kosten. Maar het is wel even alle zeilen bijzetten nu.” Gelukkig ziet het weer er dit komend weekend een stuk beter uit. Bij zonnig en droog weer, heeft de schimmel veel minder kans.

TBV

Door de nattigheid ziet hij wat meer Augustaziek. Zijn grootste zorg is echter TBV. “Dat is dit jaar een gigantisch probleem.” Het komt namelijk niet alleen door het weer dat er dit jaar later wordt gekopt. Ook de hoge viruspercentages maken dat de koppen er dit jaar later afgaan dan wenselijk is. “Kwekers willen eerst alles geselecteerd hebben. Bij regen kun je echter niet of slecht selecteren en dus schuift dat werk op. De afrijping van de bloemen gaat wel gewoon door, dus het loopt nu allemaal wat spaak”, ziet hij. “Er zit dit jaar veel meer werk in het selecteren. Dat is iedereen nu dan ook nog massaal aan het doen.”

De kwekers zijn het nieuwe seizoen met een hogere TBV-druk ingegaan. In de periode dat vorig jaar de virusbestrijding moest worden uitgevoerd, waren de omstandigheden ongunstig. Immers bij schraal, drogend weer met veel zoninstraling werken de insecticiden minder goed.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster