Vorige

Hoe is een boete te voorkomen bij een bedrijfsongeval?

Tekst
Beeld
Peter Moorman

Begin dit jaar is de regeling ’Gedifferentieerde Aanpak Ongevals onderzoek’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingegaan. Wat houdt deze regeling in en hoe voorkom je een boete als er een ongeval plaatsvindt op jouw bedrijf?

Met ingang van 2023 past de Nederlandse Arbeidsinspectie de Gedifferentieerde Aanpak Ongevalsonderzoek (GAO) als standaard werkwijze toe. Uitgangspunt is dat de werkgever bij een ongeval zelf een ongevalsonderzoek uitvoert of laat uitvoeren en een verbeterplan opstelt. Als de Arbeidsinspectie daar tevreden over is, volgt er in principe geen boete.

Bedrijfsongeval

Een bedrijfs- of arbeidsongeval is een ongeval dat plaatsvindt bij of als gevolg van werkzaamheden. Kortom, overal waar werknemers aan het werk kunnen zijn. (Verkeers)ongevallen die tijdens woon-werkverkeer plaatsvinden, worden niet als arbeidsongevallen aangemerkt.

Als een ongeval tijdens het werk heeft plaatsgevonden, is het raadzaam om bij Stigas een ongevalsonderzoek aan te vragen. Ook wel genoemd Ongevals-WPO. Tijdens dit onderzoek kijken veiligheidskundigen hoe in de toekomst een nieuw ongeluk voorkomen kan worden. Het onderzoek gaat dus niet over de schuldvraag.

Serieus nemen

De Nederlands Arbeidsinspectie ziet graag dat een probleem serieus wordt opgepakt. Door direct na een ongeval contact op te nemen met Stigas voor een ongevalsonderzoek, toon je aan dat je bereid bent om het probleem goed aan te pakken.

Andere voordelen van een werkplekonderzoek zijn:

• soms voldoet een simpele oplossing of afspraak al om ongelukken te voorkomen;

• adviseurs komen al jarenlang op de bedrijven en delen deze kennis graag;

• een buitenstaander ziet soms net iets meer.

Verplicht melden

Je bent verplicht een arbeidsongeval te melden aan de Arbeidsinspectie als het slachtoffer als gevolg van het ongeval: een blijvend letsel oploopt, overlijdt of in een ziekenhuis moet worden opgenomen

Ongevallen die gemeld worden bij de Arbeidsinspectie en bedrijfsongevallen die leiden tot meer dan drie dagen verzuim, moeten door de werkgever worden geregistreerd. Formeel is deze registratie onderdeel van de risico-­inventarisatie en -evaluatie (RIE). 

Doel van het register is om regelmatig te kijken of er een lijn is te ontdekken in de ongevallen en of je maatregelen kunt nemen om ongevallen in de toekomst te voorkomen.Sti

Vakblad voor de Bloemisterij 6, 2023

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster