Door middel van de Product Environmental Footprint Category Rules (FloriPEFCR) is greenwashing binnenkort geschiedenis. Albert Haasnoot is aanspreekpunt als het gaat om de FloriPEFCR, een rekenregel waarmee de milieu-impact van sierteeltproducten te berekenen is.
Welke bloemen en planten zijn beter voor het milieu? Dat is de vraag die steeds meer leeft onder retailers en consumenten, zowel in Nederland, als in heel Europa. Vanuit de sierteeltsector is nu een initiatief opgezet waarbij met een consortium van bedrijven en internationale sectororganisaties, zoals Royal FloraHolland, Floriculture Sustainability Initiative, Union Fleurs, PRé Sustainability en Wageningen University & Research, wordt samengewerkt om Europese rekenregels op te stellen voor het berekenen van de CO₂-voetafdruk van sierteeltproducten: de FloriPEFCR.
Albert Haasnoot (55) is Programmamanager duurzame ontwikkeling bij Royal FloraHolland en het aanspreekpunt als het gaat om de FloriPEFCR. In 2013 heeft de Europese Commissie de PEFCR geïntroduceerd: de Product Environmental Footprint Category Rules. Het doel hiervan is om de milieu-impact van producten in brede zin – niet alleen van de snijbloemen en potplanten, maar ook van vervoer tot computers – inzichtelijk te maken. In 2020 is specifiek voor de sierteeltsector de FloriPEFCR gelanceerd, gebaseerd op de voorloper die Hortifootprint Category Rules heette.